Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mäklaren avslöjar – spanska staden som alla missar i bostadsjakten: ”Jättefin framtid”

09 feb, 2022, 07:00 
AvMax Byström
Svenskar som köper bostad på spanska solkusten betalar mer per kvadrat än andra utländska köpare.
Vi är också mer aktiva på marknaden för lyxvillor som säljs för svindlande belopp – och mäklarna tror att priserna bara kommer fortsätta upp.
Annons
Flytta till solen! 5 saker du måste veta – expertens viktiga rådBrand logo
Flytta till solen! 5 saker du måste veta – expertens viktiga råd

Svenska bostadsköpare i Spanien betalar i genomsnitt 2 768 euro per kvadratmeter, vilket gör oss till de utlänningar i landet som betalar mest av alla för sitt boende. Näst mest betalar danskar, och på tredje plats kommer tyskar. Det visar en kartläggning från den spanska bostadssajten Idealista från i höstas.

Mäklaren Pontus Ölander, på Fastighetsbyrån, förvånas inte över uppgifterna.

– Vi har god ekonomi och uppskattar ett bra boende. Många har gjort bra pengar på börsen, och svenskar märks inom det vi kalla ”high end-marknaden”, med bostäder från tio miljoner och uppåt, säger han till Svensk Damtidning.

Pernilla Wahlgren är en av många svenska kändisar som köpt hus på spanska solkusten.

Svenska kändisar har hittat till solkusten

Att det har varit något av en rusning till de soliga kuststäderna i södra Spanien har nog knappast undgått någon. Under de senaste åren har flera folkkära artister som Pernilla Wahlgren, Charlotte Perelli och Linda Bengtzing skaffat sig ett andra boende här.

Annons

Men det var innan pandemin slog till, något som drabbade landet hårt med tuffa och återkommande regler som har stannat upp det sociala livet.

Även om bostadsmarknaden i Spanien har dämpats under de senaste åren ser nu mäklare att det börjar röra sig uppåt igen prismässigt – en utveckling som tros hålla i sig.

– Men samtidigt har vi en period där det finns omvärldsgrejer som påverkar, som börsen och covid som fortfarande ligger som en våt filt över allt. Det är svårt att sia om framtiden helt och hållet, men det ser bra ut.

Den gamla fiskestaden Estepona är på uppgång.

Finns det en risk att priserna trissas upp?

– Nej, jag att det på sikt blir en sund uppgång. Att det skulle bli totalexplosion eller stockholmsmarknad ser jag inga tecken på. Men vänta inte för länge heller, köpläget är fortsatt bra.

Annons

Bostadsmarknaden är som allra hetast i Marbella, på lyxorter som Nueva Adalucia. Men om man vill göra ett klipp tipsar Pontus Ölander också om att titta på mindre uppmärksammade områden som har haft en snabb prisutveckling de senaste åren. Han pekar bland annat på den gamla fiskestaden Estepona.

– Där tror jag det finns en jättefin framtid. På fem år kan man nog se en riktigt bra prisutveckling. Många delar håller på att utvecklas där också, och där kan man komma in med en lite lägre peng.

Annons