Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Birgitta Ohlsson om nya cancerbeskedet – berättar helt öppet: "Allt svartnade"

08 feb, 2024, 10:30 
Pernilla Albinsson
Birgitta Ohlsson
TT.
Den tidigare politikern Birgitta Ohlsson berättar om det nya sjukdomsbeskedet.
Annons

Birgitta Ohlsson var riksdagsledamot för Liberalerna i 16 år, mellan åren 2010-2014 var hon EU-minister och demokratiminister. 2018 lämnade Birgitta politiken efter en strid om partiledarposten för dåvarande Folkpartiet.

Här fångas Sofia och Carl Philip på film – mitt i stan!Brand logo
Här fångas Sofia och Carl Philip på film – mitt i stan!

För fyra år sedan fick Birgitta sitt drömjobb på organisationen National Democratic Institute i Washington. Där arbetar hon med demokratins globala kris.

På grund av pandemin hann inte Birgitta och hennes familj flytta till USA innan hon, sommaren 2021, fick en cancerdiagnos. En som var så allvarlig att hon inte trodde hon skulle överleva.

– Det finns en anledning till att jag fick så kopiöst mycket cellgift. 34 rundor totalt. Det är för att cancern var väldigt aggressiv. Jag hade en stor tumör och opererade bort 22 lymfkörtlar och 11 hade cancer, säger Birgitta till DN.

Annons

Det plötsliga sjukdomsbeskedet

När DN nu pratar med Birgitta är det från sjukhussängen igen. Hon har precis fått veta att hon har akut aggressiv leukemi. Diagnosen fick hon efter en helt vanlig dag: Bio med barenen, träning på gymmet och jobb. På kvällen fick hon hög feber och började må illa.

När hon sedan tagits in på akuten var hon svårt sjuk i sepsis och lunginflammation. Dagen efter berättade läkarna att hon hade leukemi.

– Allt svartnade och det kändes som om jag fått en dödsdom. Igen, säger hon till DN och forsätter:

– Först överlever jag en aggressiv bröstcancer och så visar det sig att de cellgifter som skulle dödat min bröstcancer verkar ha gett mig leukemin. Det händer färre än en procent.

Birgitta Ohlsson i riksdagen.
Birgitta Ohlsson var riksdagsledamot i 16 år innan hon började sitt drömjobb i Washington.Jonas Ekströmer/TT

Undergår behandlingar

Just nu befinner hon sig på akuten där hon ska vara fem veckor för att behandlas med cellgifter. Om allt går vägen kommer hon sedan genomgå en benmärgstransplantation.

Trots sjukdomen säger Birgitta att hon inte är så trött. Hon får sova ordentligt och jobbar på som vanligt från sjukhussängen.

Efter många blodtransfusioner är hon infektionskänslig, men hon får ta emot gäster om de har munskydd och handskar. För DN berättar hon att familjen ska samlas senare på hennes rum för att se första deltävlingen i Melodifestivalen.

Foto: TT.

Annons