Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför har Ludmila Engquist skilt sig från maken efter 29 år – mörka sanningen

15 apr, 2024, 17:30 
Ludmila Engquist och Johan Engquist
Ludmila Engquist har skilt sig från maken Johan efter 29 år – nu berättar hon varför.
Annons

Ludmila Engquist hette Ludmila Narozjilenko när hon träffade den svenske idrottsentreprenören Johan Engquist. De blev blixtkära och Johan övertalade Ludmila att flytta till Sverige 1993. Två år senare gifte dem sig – och Ludmila började tävla för Sverige.

Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listanBrand logo
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listan

Där blev hon en nationalidol efter OS-guldet i Atlanta 1996. Sedan kom det stora dopingavslöjandet i samband med att hon bytte sport till bobåkning och Ludmila gick under jorden.

Därför har Ludmila Engquist skilt sig

Nu medverkar hon i en SVT-dokumentär producerad av Olle Palmlöf. I den avslöjar Ludmila att hon och Johan har skilt sig.

Det är ingen smickrande bild som målas upp av Johan Enquist.

Ludmila Engquist
Ludmila och Johan, tillsynes kära och lyckliga.

– Med separationen känner jag mig mer fri i tanken, äntligen får jag göra och tänka vad jag vill. Det är absolut ingen lätt situation men självklart känner jag mig mer fri. Det är kanske också fegt att stanna där det är bekvämt, men jag är 60 snart så jag väljer det bekvämaste sättet att leva, säger Ludmila i dokumentären enligt Aftonbladet.

Annons

Enligt Olle Palmlöf var det Johan som höll Ludmila borta från de svenska medierna.

– Vi ställde frågor via ett ombud som känner henne lite och då sa hon att det var lugnt. Men först hade vi fått ett totalnej. Jag försökte ett halvår tidigare och då svarade Johan jättesurt på mejlet och skrev att de tackar nej till allting. Då låtsades han uppenbarligen att de var ihop fortfarande, men det har varit slut i flera år, säger Olle till Aftonbladet.

Ludmilas vän: "Johan ägde henne"

Flera medverkande i dokumentären vittnar om Johans inflytande över Ludmila.

– Johan hade ett otroligt stort kontrollbehov. Det var noga planerat vad vi skulle träna och göra. Han kontrollerade allt. Han styrde och ägde henne, hon hade inte egen mobil till exempel. Alla samtal gick via honom, säger Ludmilas forne bobkollega Annica Sandström.

Annons