Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dolda tragiken på spanska solkusten: ”Ensamma svenskar har hittats döda av hyresvärden”

22 feb, 2022, 05:00 
AvMax Byström
Spanska solkusten lockar äldre svenskar med löftet om ett enklare liv. Men ibland slutar drömmarna i tragedier.
–Det finns de som hamnar vid sidan om och inte ens har råd att ta sig hem, säger forskaren och författaren Anna Gavanas.
Annons
Flytta till solen! 5 saker du måste veta – expertens viktiga rådBrand logo
Flytta till solen! 5 saker du måste veta – expertens viktiga råd

God mat, golf, sol och socialt umgänge. För många pensionärer som lämnar Sverige för Spanien väntar en enklare och lyxigare tillvaro. Men det finns en baksida. Fattigpensionärer utan försäkringar som faller utanför samhällets skyddsnät.Gifta par där den ena dör och den andra lämnas ensam i ett främmande land. Eller människor som på grund av sjukdom blir förvirrade och desorienterade.

Forskaren och författaren Anna Gavanas, som har skrivit boken Pensionärsplaneten, har gjort hundratals intervjuer med svenskar på solkusten och har stött på alla möjliga typer av levnadsöden – ibland långt från resebroschyrernas glada budskap.

– För de flesta är det kanske lyckliga historier, men en del hamnar utanför. Då kan det hända att saker och ting förvärras snabbt. Man kan bli förvirrad och ha svårt att kommunicera eftersom man inte kan språket, berättar hon för Svensk Damtidning.

– Det har hänt att ingen griper in och att man hittats död av en hyresvärd.

Många drömmer om ett liv i solen på spanska solkusten. Men bakom fasaden hopar sig problemen för många svenskar.

Dolda tragiken på spanska solkusten

Med boken ville hon utmana stereotypen av den typiska spaniensvensken som en köpstark, aktiv 40-talist. Att det är billigare att bo och leva i Spanien är något som lockar personer med dålig ekonomi också. Det finns också dem med sjukdomar som reumatism och astma där det varma vädret är välgörande och lockar.

Annons

Svensk Damtidning har tidigare skrivit om företagaren Erik som flyttade ner till Málaga med drömmen om ett friare liv – men där förhoppningarna slutade med ett kraschat äktenskap och alkoholism. Anna Gevalda känner igen den typen av historier.

– I början kanske allt är jättekul och man kan umgås på krogen och på caféer och får ett socialt sammanhang med andra svenskar och nordeuropéer. Sedan kan det hända saker och ting – man kan bli deprimerad, eller får problem med spriten, så att det inte slutar så lyckligt.

– Det finns de som hamnar vid sidan om och inte ens har råd att ta sig hem.

Många drömmer om ett friare liv när man flyttar ner till solkusten.

Grannar hjälpte till med begravningen

Samtidigt har hon stött flera exempel på den sammanhållning som finns mellan svenskar i Spanien, där man har hjälpt de som råkat illa ut.

Annons

– Det finns flera historier som visar ren medmänsklighet, där en änkeman har hjälpt en annan änkemän att aktivera sig och må bättre, eller där grannar hjälpt till att med begravning och att kontakta släktingar. Starka och fina historier som visar på solidaritet, säger Anna Gavanas.

Annons