Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Ebba Buschs livvakt jagade okänd kvinna – visade sitt vapen

31 jan, 2023, 10:52 
En kvinna blev jagad av beväpnad Säpovakt efter att ha tagit en bild på Ebba Busch utanför ett kafé.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Ebba Busch satt och fikade med sina barn när en Uppsalabo passerade utanför cafét. När hon fick syn på energiministern bestämde hon sig för att ta en snabb bild.

Här är partiledarnas partners!Brand logo
Här är partiledarnas partners!

Tanken var skicka bilden till sina kompisar som en rolig grej, men händelsen slutade på ett tråkigt sätt. En Säpovakt såg henne och började springa ikapp henne.

Säpovakt visade sitt vapen

När han bad om hennes legitimation blottade han sitt tjänstevapen, samtidigt som han försökte få reda på motivet med bilden. Kvinnan upplevde situationen som hotfull.

– Jag har utländsk bakgrund, så jag blev rädd. Jag hade egentligen velat spela in samtalet men jag vågade inte sträcka mig efter mobilen i väskan, säger kvinnan till UNT och refererar till polisvåldet mot svarta i USA.

Annons

”Låter som man tagit i ganska mycket”

Livvakten sa att kvinnans fotografering var integritetskränkande och bad henne ta bort bilden.

– Jag berättade att jag är jurist, att jag vet vad jag får göra. Han sa att då borde jag veta bättre. Hade inte jag sagt att jag är jurist tvivlar jag inte på att han tvingat mig radera bilden, säger kvinnan.

Sandra Friberg, docent i civilrätt vid Uppsala universitet, säger till tidningen:

– Det låter som att man tagit i ganska mycket från Säpovaktens sida. Att visa upp tjänstevapen låter direkt olämpligt i sammanhanget och dessutom helt opåkallat.

Foto: TT

Annons