Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Farliga pensionsfällan för utlandssvenskar – riskerar miljonskulder

25 feb, 2022, 07:00 
AvMax Byström
Äldre svenskar som bosätter sig utomlands väljer inte sällan bort att förlänga sin reseförsäkring av ekonomiska skäl.
Det har lett till patienter med miljoner i skulder på utländska sjukhus – och avlidna som inte kan transporteras hem.
Annons
Flytta till solen! 5 saker du måste veta – expertens viktiga rådBrand logo
Flytta till solen! 5 saker du måste veta – expertens viktiga råd

För äldre personer med bakomliggande sjukdomar kan hemförsäkringen blir kostsam om de bosätter sig utomlands, framför allt i länder utanför Europa. Enligt Hélène Mood, som är verksamhetsspecialist på utlandsförsäkringar hos Folksam, är detta något man märker av ofta.

– Många väljer ju att halvt emigrera från Sverige, men då lämnar man också det svenska skyddsnätet. När det sedan händer någonting blir det jättetufft för de här personerna, berättar hon.

Thailandssvenskar sticker ut här – och anledningen är ekonomisk.

– Många är ju borta i långa perioder, och med åldern blir det ofta dyrare att teckna försäkring. Det är något som märks – att sjukhusen de hamnar på inte har skulder, men att patienter får många miljoner i skulder.

Många äldre svenskar flyttar till ett nytt liv i solen – men det finns ekonomiska fallgropar.

Stora risken för svenskar som bli sjuka utomlands

I vanliga fall gäller försäkringsskyddet i hemförsäkringen i 45 dagar. Om man bosätter sig utomlands behöver man förlänga skyddet i ett år eller två år i taget, beroende på det upplägg som finns hos ens försäkringsbolag. Då Thailand inte tillhör EU har svenskar inget grundläggande skydd. Det innebär att man själv måste bekosta sin vård, eller transporten hem om man blir allvarligt sjuk.

Annons

Men även i populära Spanien skippar en del försäkringen, eller att skaffa sig det blåa EU-kort som ger rätt till vård. Att unga svenskar som åker utomlands skippar de här sakerna beror ofta på att de helt enkelt inte tänkt på det. Och som tur är är också dödsfall ovanligt bland unga utomlands. Men det finns tragiska undantag.

Svensk Damtidning har tidigare skrivit om 23-åriga Alexandra som hastigt gick bort på Gran Canaria på grund av blodproppar i lungorna. Hon hade då inte skaffat det blåa EU-kortet och hon saknade också försäkring. Därför tvingades föräldrarna betala transporten hem – vilket blev möjligt tack vare en insamling på Facebook.

Svenskar som hamnar på sjukhus i exempelvis Thailand saknar grundläggande skydd.

Flest svenska dödsfall i Spanien

Enligt uppgifter från Utrikesdepartementet dog det 1 868 svenskar utomlands förra året, som departementet känner till. Av dessa befann sig hela 215 i Spanien, vilket är mer än var tionde dödsfall.

Annons

– Spanien är ju det stora landet för svenskar utomlands och det återspeglas i de här siffrorna, säger, Hélène Mood

– Vi har alltid många ärenden där: Skador, sjukdomar och även dödsfall. Det gäller alla åldrar, men vad gäller avlidna främst äldre.

Men även i Thailand är det många svenskar som blir sjuka och dör. Enligt UD rörde det sig om 77 kända dödsfall förra året. Det finns också flera uppmärksammade fall där anhöriga högre räkningar än vad de har råd med för transporten hem.

Annons