Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så lever Anders Tegnell med sin familj – hustruns kärleksfulla hälsning

31 mar, 2020, 08:00 
Anders Tegnell bor i Vreta Kloster.
Anders Tegnell har snabbt blivit en av Sveriges viktigaste och mest inflytelserika makthavare.Men vem är mannen bakom den lugna rösten?
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 10?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 10?

Anders Tegnell har fått ett slags kultstatus på bara några månader. Som statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten har han blivit Sveriges ledande röst i samtalet om hur nationen ska tackla coronaviruset, covid-19.

På åtskilliga presskonferenser har han stått bredvid statsminister Stefan Löfven och med roingivande stämma förklarat läget för miljoner oroade medborgare. Men vem är han egentligen?

Anders Tegnell har en diger bakgrund inom det medicinska fältet. Han tog sin läkarexamen i mitten av 1980-talet och tjänstgjorde därefter på både Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen. Han är också ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Hans inträdesanförande där handlade, passande nog, om pandemiers påverkan på samhället.

Anders Tegnell – hans fru och barn

Anders Tegnell bor i Vreta Kloster.
Anders Tegnell bor i Vreta Kloster.

Anders Tegnell bor i Vreta Kloster utanför Linköping tillsammans med sin hustru Margit Neher. De har tre döttrar, som alla har flyttat hemifrån: Emily, Saskia och Annemiek. Emily har gått i sin fars fotspår och blivit läkare. Hon har bland annat arbetat för Läkare utan gränser i Kongo-Kinshasa.

Annons

I en intervju med Östgöta-Correspondenten har Anders Tegnell berättat att hans bostad i Vreta Kloster har en speciell betydelse för honom.

– Det är mitt föräldrahem, min fars tjänstebostad när han började på Hushållningssällskapet på 1960-talet, säger Anders i intervjun.

– Vi flyttade runt en del. Jag är född i Uppsala av skånska föräldrar och uppvuxen här och där. Jag gick på gymnasiet på Katedralskolan.

Anders och hustrun Margit verkar ha en väldigt nära och kärleksfull relation. När Margit skrev en avhandling för Linköpings universitet fick Anders en speciell hälsning i början av texten.

“Anders, min make och bäste vän, för din kärlek och ditt stöd”, skrev Margit i sitt tack.

“Han har en otrolig energi”

Aftonbladet har talat med tidigare och nuvarande kollegor för att få en bild av Anders Tegnell som människa. Mårten Gerle, tidigare sakkunnig läkare på Socialstyrelsen, menar att många gör misstaget att tolka Anders lugn som lojhet.

Annons

– Han är eftertänksam och kontrollerad. Det är väldigt bra egenskaper i det oerhört svåra jobb som han har, säger Mårten.

Fredrik Robertsson, jurist på Folkhälsomyndigheten:

– Han har en otrolig energi och arbetskapacitet. Han jobbar oerhört mycket och är under extrem press, men han verkar helt oberörd av det, säger Fredrik till Aftonbladet.

– Han har väldigt långa dagar, men han verkar ändå hinna med att se på film och läsa böcker som vanliga människor. Jag förstår inte hur det går till.

Anders Tegnell: Så stor inkomst har han

Anders Tegnell, som 2019 hade en taxerad årsinkomst på 1 259 200 kronor, pendlar från Vreta Kloster till Stockholm varje dag. Han säger till Östgöta-Correspondenten att han använder sina tågresor till att svara på mejl.

När han är hemma gör han sitt bästa för att lägga den tunga arbetsbördan åt sidan och koppla av.

– Jag käkar med min fru, tar det lugnt och pysslar med hus, växter och trädgård. Normalt är jag hemma strax efter sex. När jag jobbade i sjukvården var det sällan jag var hemma så tidigt, säger Anders.

 

Annons