Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stefan Löfvens chockerande erkännande: "Det är konstigt"

09 jan, 2021, 14:00 
Ulla Löfven och Stefan Löfven
Stefan Löfven må vara statsminister, men på nätet är han oerfaren. Det erkänner S-ledaren själv.
Annons
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och dödaBrand logo
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda

Inför och kring jul var flera S-toppar i blåsväder då de bröt mot de corona-rekommendationer som de själva uppmanat svenskarna till att följa.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp.

Finansministern Lena Hallengren besökte en skiduthyrning i Sälen den 20 december.

Och statsminister Stefan Löfven, han besökte Gallerian i Stockholm flera gånger inför jul. Besöken handlade om flera ärenden, bland annat en julklapp till fru Ulla.

Nu ifrågasätts S-ledaren för sitt beteende, och förklarar varför det blev som det blev.

– Jag har aldrig handlat något på nätet, säger han i en intervju med SVT:s Mats Knutson.

Stefan Löfvens försvar: Handlade bara julklapp till Ulla

– Jag har full förståelse för att folk tycker det är konstigt och jag tror att de flesta människor tänker i efterhand att man skulle ha gjort annorlunda, säger Stefan Löfven till Knutson.

Annons

Statsministern säger att han dragit ner på besöken i affärer och på restauranger under hösten. De gånger han ändå har varit på dessa platser har han försökt agera smittsäkert.

På frågan om Löfven kunde agerat annorlunda blir svaret ja, tillsammans med ett erkännande och resonemang om sin generation.

– Jag har aldrig handlat något på nätet. Jag tillhör den generationen möjligtvis. Men det är klart att så här i efterhand kan man fundera på om jag tidigare skulle ha handlat min julklapp till Ulla. Det var bara till Ulla som jag har handlat julklapp till för att begränsa min närvaro ute på stan.

Ulla Löfven och Stefan Löfven
Statsminister Stefan Löfven och frun Ulla Löfven anländer i Visby, 2019.

Stefan Löfven förstår kritiken

Löfven menar att det inte var särskilt mycket folk i köpcentret när han besökte det. Han förstår dock reaktionen som han har fått.

Även Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har hamnat i blåsväder efter att ha brutit mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Efter att det kommit fram att Eliasson reste till Kanarieöarna under julhelgen och i höstas har han avgått från sin post.

Foto: TT

Annons