Okända kärleksparen i SVT:s Antikrundan: "Dela hotellrum"

Okända kärleksparen i SVT:s Antikrundan: "Dela hotellrum"

Ett korrekt och kunnigt gäng, men långt ifrån trist!

I Antikrundan händer mycket bakom kulisserna, när de korrekta experterna släpper loss. Visste du att Knut Knutson fått slipsen avklippt på en efterfest och att flera av de medverkande är kärlekspar?

Här är Li Pamp – ny antikexpert i ”Bytt är bytt”!
Slå på ljud

Antikrundan är en av SVT:s största succéer och en riktig långkörare. Många av programmets experter har blivit folkkära profiler, men vad inte alla vet är att kärleken blomstrar för fullt bakom kulisserna. Och det kanske inte är så konstigt, eftersom experterna är passionerat intresserade av sina ämnen och verkar i en liten värld.

”Har varit gifta eller kommer att gifta sig”

– Kretsen är ju inte så stor. När det gäller de här auktionshusen och de som jobbar där, brukar jag säga att antingen har de varit gifta eller så kommer de att gifta sig, har nestorn Knut Knutson, 70, sagt till Expressen.

Knut Knutson har varit med ända sedan den första säsongen för 30 år sedan, och är en av Antikrundans största stjärnor. Även hans hustru, konsthistorikern Charlotte Widenfelt, 65, har varit en av programmets experter.

Knut Knutson och Charlotte Widenfelt är veteraner både privat och i programmet.

Trons / TT

– Det var ju bra för Antikrundans ekonomi, där man alltid hålla försöker hålla kostnaderna nere, att två experter kunde dela ett hotellrum, säger Knut Knutson och skrattar.

Paret Knutson – Widenfeldt jobbar tillsammans även till vardags på Uppsala Auktionskammare. Ändå tröttnar de inte på varandra.

– Vill vi inte så behöver vi inte träffas så ofta. Jag ligger ju ute på vägarna väldigt mycket, sedan kommer jag hem till helgen och det är jättetrevligt, säger Knut.

– Charlotte är en fantastisk kvinna. Jag far runt som bara den och får ständigt nya idéer, det är osannolikt bra gjort att hon stått ut i alla år. Men det har hon gjort och jag kan säga att det är fortfarande väldigt trevligt att vara gift med henne.

Jörgen Martinsson, 69, är en annan av Antikrundans veteraner, och hans hustru Eva Seeman, 62, medverkar också i programmet sedan mer än 20 år. Till vardags driver Jörgen Martinsson företagen Probus auktioner och Mälarbygdens antik och auktionsbyrå medan Eva Seeman är ansvarig specialist inom design och modernt konsthantverk på Bukowskis.

Expertparet Eva Seeman och Jorgen Martinsson.

Patrik Österberg/TT

– Eva och Jörgen är fortfarande väldigt tajta, säger Knut Knutson, som känt Jörgen Martinsson sedan studieåren i Lund.

På Bukowskis jobbar också ett annat Antikrundan-par – konstexperterna Lena Rydén, 52, och Andreas Rydén, 55. Andreas har medverkat regelbundet sedan 2005, och Lena har gjort flera framträdanden under årens lopp.

– För oss funkar det bra. I början var vi på konkurrerande auktionshus och det var svårare, ibland kom vi på samma hembesök fast från olika auktionshus. Det är lättare att arbeta på samma, nu har vi jobbat tillsammans sedan 2007, berättar Lena Rydén för Expressen.

Inte oväntat möttes Lena och Andreas Rydén på jobbet, precis som Knut Knutson och Charlotte Widenfelt.

Lena och Andreas Rydén på Nordiska museets 100-årsfest.

Lizzie Larsson/TT

– Då var vi på olika firmor. Jag var praktikant på Bukowskis då och han skulle anställa en praktikant så han ringde mig för att fråga vad jag hade för lön. Men jag tror att det fanns en liten baktanke också, säger Lena Rydén och skrattar.

Att dela både arbete och fritid fungerar bra även för dem.

– När vi åker på semester går vi ändå på utställningar och auktionshus. Andreas och jag har aldrig några diskussioner om vad vi ska göra och behöver inte kompromissa, vi tycker att samma saker är kul. Vi har väldigt mycket gemensamt som binder oss samman, säger Lena Rydén.

Jan Bäckman och Pia Staël von Holstein var ett av expertparen, innan Jan gick bort i cancer 2012.

Lizzie Larsson/TT

Ett annat uppmärksammat par i Antikrundan var Jan Bäckman och Pia Staël von Holstein, experter på konst och möbler respektive smycken och silver. 2012 gick dock Jan Bäckman bort i cancer. Pia Staël von Holstein, 60, valde att fortsätta i Antikrundan i flera år innan hon 2018 hoppade av.

LÄS MER: Skandalerna, bråket och kaoset i Nyhetsmorgon

LÄS MER: Kärlekskarusellen i societeten – alla har varit med alla

LÄS MER: Anna Skipper lämnade Sverige utblottad – livet med nya kärleken