Statsministerns oväntade drag – anklagar Ebba Busch för sabotage: "Lyfte det på toaletten"

22 aug, 2022, 19:00 
AvIbraheem Alsalman

Ordbråk och anklagelser mellan toppolitikerna.

Annons
5 saker du inte visste om Magdalena AnderssonBrand logo
5 saker du inte visste om Magdalena Andersson

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och partierna åker just nu landet runt för att locka till sig väljare. Temperaturen har stigit de senaste veckorna där partiledare skruvat upp tonen rejält och gått till attack mot varandra.

Det senaste bråket är kanske också den mest oväntade - och hittills mest spektakulära sådan. Den mellan statsministern och socialdemokraten Magdalena Andersson och KD-ledaren Ebba Busch.

För det var strax innan Expressens partiledardebatt i tisdags förra veckan som det påstådda bråket ska ha skett - på en toalett.

Expressen skriver att duon befann sig på plats på Quality Hotel vid Friends arena i Solna när Andersson valde att konfrontera Busch. Flera vittnen var på plats och såg det hela. Statsministern började prata med KD-ledaren intensivt och med en hård blick. Hon krävde svar på vad som hänt med de socialdemokratiska valaffischer utanför hennes bostad som enligt Andersson först satts upp, men sedan ersatts med kristdemokratiska affischer.

Annons

Andersson i bråk med Ebba Busch: "Märkligt samtal"

Magdalena Andersson menade att valaffischerna hade saboterats. Statsministern krävde att Ebba Busch skulle utreda händelsen, och lämna tillbaka de socialdemokratiska affischerna.

Flera bevittnade samtalet, som skedde med bara några minuter kvar till debatten och som uppfattades som konfrontativt.

– Det var ett märkligt samtal får jag tillstå. Jag blev lite förvånad över att statsministern var så upprörd över affischeringen utanför Sagerska och riksdagen. Dessutom var det också en aning udda valt tillfälle att lyfta det här inne på toaletten med mig inför debatten, säger KD-ledaren till Expressen.

På frågan om KD är inblandade i det som Magdalena Andersson påstår gällande valaffischerna svara Busch:

– Måste säga att det var ett märkligt antagande att vi skulle ha tagit ner dem. Vilket vi också säkerställt att våra kampanjarbetare i Stockholm inte har gjort såklart. Jag såg dessutom på våra sociala medier att det var vår partisekreterare som med vårt kampanjteam satte upp affischerna utanför Sagerska vid 15-tiden på eftermiddagen. Självklart river vi inte ner andras affischer, inte heller den här gången, säger Ebba Busch.

Annons