Stora ilskan mot Sommar i P1: ”Akut kris”

Mattias Ahlm

Sommar i P1 lockar lyssnare hela sommaren, men programmet är inne i en ”kris”, enligt debattören.

Slå på ljud

– Varje år sommarpratar ett antal kända och mindre kända profiler i Sveriges Radios sommarprogram P1 och det är vanligtvis stort hemlighetsmakeri när det kommer till vilka som får vara med.

I går avslöjades årets värdar och det blev inga direkta skrällar. Amelia Adamo, Benjamin Ingrosso och Tareq Taylor var några av de mer namnkunniga värdarna och de ser alla fram emot en hel timme för sig själva i direktsänd radio!

Men upplägget har fått kritik från den tidigare sommarvärden Alex Schulman. I en krönika i Aftonbladet menar han att programmet blivit stelt och förutsägbart, och ser anledningen bakom.

– Jag tänker att Sommar i P1:s uselhet kanske har att göra med den förstockning som äger rum när en och samma person tillåts vara chef över något under så lång tid. En koncentrering av makten, bara en röst som tillåts i rummet. Sommar i P1 är sedan decennier färgad av endast en person och det är Bibi Rödöö, skriver Alex Schulman.

alex schulman

En gång i veckan släpper “Alex & Sigges podcast” ett nytt avsnitt.

/ Aftonbladet / IBL BildbyrÂ

Alex Schulmans kritik mot sommar i P1

Kritiken riktas alltså mot programchefen Bibi Rödöö, som snart suttit 25 år på sin position och haft möjlighet att styra riktningen på Sommar i P1.

– Hon tillåts styra över programmet på samma sätt som Christer Björkman tillåtits göra i Melodifestivalen. SVT avlar fram despoter. Det finns något unket här. Det finns ingen cirkulation, det kommer inte in luft.

En stor del av problemet är enligt Alex Schulman allt hemlighetsmakeri kring sommarvärdarna.

– Bibi har av en för mig främmande anledning fått för sig att det finns någon som faktiskt bryr sig om de här namnen hon har på sina lappar, skriver Alex Schulman.

LÄS MER: Madeleine firar nationaldagen med barnen – se bilden!

LÄS MER: Därför har prins Daniel inte folkdräkt – hovets svar

LÄS MER: Drottning Silvias kärleksgest för kungen – se bilderna

LÄS MER: Här sadlar Victoria om till slottsguide – förvånar!