Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Här visar drottningen upp årets Nobelklänning – se nya bilden

Här visar drottningen upp årets Nobelklänning – se nya bilden

Det blir en annorlunda Nobel i år – också klädmässigt. På nya foton visar drottning Silvia upp årets Nobelklänning – och den är rejält annorlunda.

Festernas fest är inställd. Nobelbanketten 2020 kommer inte att gå av stapeln. På grund av pandemin, förstås.

Drottning Silvia genom tiderna
Slå på ljud

Och i och med den inställda banketten så försvinner också flärden, festen, glamouren och glittret – och klänningarna! I fokus, år efter år, står både gästernas och de kungligas kläder. Klänningarna, främst. Och drottningens klänning i synnerhet.

– Drottningen får mest tv-tid av alla på Nobelfesten. Hennes kläder, smycken och frisyrer. Hon säger aldrig något, hon och hennes kropp står i centrum. De kvinnliga genierna hamnar i skuggan. De kan inte konkurrera med Silvia som blir ett feminint ideal. På senare år har intresset delvis förskjutits till Victoria och Madeleine, har Hillevi Ganetz, som har studerat de tv-sända Nobelfesterna genom åren, slagit fast i en intervju med Expressen.

Som sagt, Nobelbanketten 2020 är inställd. Men det blir ett litet firande, eller närmare bestämt en prisutdelning. Och Nobeldagen 2020 så jobbar kungligheterna en del – men på ett annorlunda sätt. Kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia deltar i ett videomöte med Sveriges landshövdingar. Drottningen ger en digital hälsning till 34th International Conference of Alzheimer’s Disease International och nu under eftermiddagen medverkar kungen digitalt vid utdelning av 2020 års Nobelpris.

Dessutom har kungaparet, under förra veckan, tagit nya foton. Bilderna publicerades i dag, via TT, med anledning av just Nobel. Så ja, detta, ett skräddat lila fodral, är 2020 års Nobelklänning för drottning Silvia – en annorlunda blåsa, minst sagt.

Men nog är den riktigt fin! Gillar du klänningens modell? Nedan finner du en liknande (en av kronprinsessans favoritklänningar).

Klänning från Tiger of Sweden. Läs mer och köp här. (länk till Ellos)

Halsband med pärlor från & Other Stories. Läs mer och köp här. (länk till & Other Stories)

Örhängen med pärlor från Åhléns. Läs mer och köp här. (länk till & Other Stories)

Pumps från Rizzo. Läs mer och köp här. (länk till Rizzo)

Mer Nobel hos Svensk Damtidning:

Det skulle kronprinsessan haft på sig på Nobelfesten 2020

Hemligheterna bakom Sara Danius oförglömliga Nobelklänningar

Drottningens hemska upplevelse på Nobel – berättar själv om dramat

Foto: TT