Ilskan mot kungen och drottning Silvia på grund av klädseln: "Oacceptabelt"

Kungen och drottning Silvia

Kungen och drottning Silvia väckte ilska genom att bära ett plagg som retade upp många.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 18?
Slå på ljud

Kungen och drottning Silvia ska undvika att ta politisk ställning. Det ingår i deras roller som representanter för den svenska monarkin.

Men ibland har de dragits in i politiska debatter, i trots emot kutymen. Kungen fick exempelvis kritik när han hyllade envåldshärskaren i sultanatet Brunei.

Kungen och Silvia fick kritik för sjalarna

Kungen och drottning Silvia

Sjalarna blev kontroversiella för kungen och Silvia.

Ett annat sådant tillfälle inträffade när kungen och Silvia var i Härnösand. Då var det en man vid namn Basem Saied som sprang fram till kungaparet och hängde på dem två sjalar.

På sjalarna stod ett budskap på arabiska skrivet: ”Vår Aqsa och inte deras tempel”. Texten refererade till den omstridda al-Aqsa-moskén i Jerusalem, en avgörande symbol i Israel-Palestina-konflikten.

– Vi frågade om vi fick lämna över gåvan och det var okej. Kungen frågade vad det var och jag förklarade att det var en sjal med mitt lands flagga, sa Basem till Sundsvalls tidning.

Men andra tolkade sjalarna som ett politiskt ställningstagande.

– Jag vill påstå att det är en politisk markering mot den israeliska närvaron runt omkring Jerusalem. Budskapet på sjalarna är oacceptabelt för kungaparet som är neutrala och opartiska symboler, sa Lisa Abramowicz från föreningen Svensk Israelinformation.

"Allt känns väldigt överdrivet"

Kritiken kom från fler ställen, men hovet tog lätt på saken. Bertil Ternert, dåvarande informationschef, menade att händelsen fått helt fel proportioner.

– Allt känns väldigt överdrivet, sa Bertil till TT.

– Det är många blommor och presenter som överlämnas till kungaparet. I det här fallet lade man sjalarna runt halsen på kungen och drottningen så de hade inget alternativ. Sen hade de på sig dem en kortare stund.

– Jag uppfattade det som om kungaparet inte hade en chans att sätta sig in i varken syfte eller bakgrund utan de fick helt plötsligt dessa sjalar överlämnade genom att man lade dem direkt runt halsen på dem.

LÄS MER: Unik inblick! Kungafamiljens privata fotoalbum

LÄS MER: Okända relationerna i Europas kungahus

LÄS MER: Lämnade hovet och försvann – det gör de idag