Se stjärnskådisen i likadan outfit som Victoria – bar den vid extra speciellt tillfälle

Kronprinsessan Victoria
Häromdagen talade skådespelerskan Busy Philipps om abort i kongressen. På sig hade hon svenska märket Rodebjer – och samma mönster som kronprinsessan är förtjust i.
Annons

Tidigare i år, när kronprinsessan Victoria besökte Vietnam under tre dagar tillsammans med prins Daniel, luftade hon en ny outfit, signerad svenska Carin Rodebjer. Under nationaldagen 2019 valde Victoria att återupprepa succén genom att bära plaggen igen. Blusen och kjolen kommer från Rodebjers vår- och sommarkollektion för 2019. (reklamlänk via Apprl)

Annons

– Efter alla år utomlands ville jag gå tillbaka till mitt eget ursprung och undersöka mina rötter. Jag är särskilt fascinerad av bilden av Sverige som formades i utlandet på 50-talet, som är baserad på en idé om sexuell frigjordhet och vår naturliga relation till kroppen, har Carin Rodebjer berättat för ELLE om kollektionen.

Annons

Historien bakom Rodebjers vår- och sommarkollektion 2019

Inspirationen för kollektion kommer från myten om den svenska synden, samt från en ung Ingrid Bergman iförd worwearplagg. En stor del av plaggen i kollektionen är sydd i ett tyg med tryck av ett färgstarkt blommönster, ett tryck gjort av textildesignern Gocken Jobs, från 1946.

– Mitt barndomshem på Gotland var fyllt av blommiga Jobstryck och jag har länge velat använda mig av de ikoniska motiven. Nu föll det äntligen på plats! Det är första gången på 25 år som mönstret Ros och lilja trycks. Till skillnad från Jobs själva, som ofta trycker på bomull och lin, har jag valt en transparent organza och ett sidentyg med ett mjukare fall.

Det är i ett tyg med precis detta Jobstryck som kronprinsessan blus och kjol är sydd i.

Och nu visar det sig alltså att fler gillar Gocken Jobs klassiska Ros och lilja. Hollywoodstjärnan Busy Philipps, exempelvis. Och hon valde att bära just Rodebjers plagg under ett väldigt speciellt – väldigt starkt – tillfälle.

Klänning från Rodebjer

Busy Philipps bar Rodebjer

En liten bakgrund:

Den 16 maj röstade Alabama, som bekant, igenom den hårdaste abortlagen i hela USA. Nu har den amerikanska delstaten inrättat ett totalförbud mot abort – även vid fall av våldtäkt och incest. Läkare som bryter mot förbudet riskerar att dömas till 99 års fängelse.

Runt om i världen har miljoner protesterat mot abortlagen. En av dem är just skådespelerskan och programledaren Busy Philipps, som startat uppropet #youknowme på Twitter.

Annons

Under en domstolshandläggning häromdagen vittnade Philipps inför kongressen och fördömde abortlagarna som skärpts i flera stater:

– Som 15-åring i Arizona i dag hade jag först behövt mina föräldrars tillstånd, därefter genomfört ett helt onödigt medicinskt ultraljud och sedan fått rådgivning, med syfte att skambelägga mig till att inte göra abort. Efter en 24-timmars timeout för att verkligen vara säker på vad jag ville skulle jag slutligen ha gett staten ett skäl till varför, sa Philipps och fortsatte:

– Här är mitt skäl; det är min kropp, inte statens. Kvinnor och deras läkare är de som är bäst lämpade att fatta beslut om vad som är bäst för dem, och ingen annan. Det gör mig så ledsen att vi måste sitta här, framför politiker, och dela djupt personliga upplevelser när skälet varför inte borde spela någon roll.

Busy Philipps i Rodebjer. Mösntret är Gocken Jobs Ros och lilja.
Bysy Philipps talade inför kongressen – iförd Rodebjer.

Det är knappast någon slump att Busy bar just Rodebjer vid detta tillfälle. Carin Rodebjer och hennes märke är kända för att stå på kvinnans sida. Carin har, under alla år, sagt att ”medvetna, drivna kvinnor” alltid har varit hennes ”främsta inspiration”. Hennes mission är att kvinnor ska kunna uttrycka sig och känna sig fria genom sina modeval. Som ett led i detta har hon, i Rodebjers flaggskeppsbutik, döpt det bakre rummet till Vaginan.

– Jag hade en dröm om ett rum där kreativa samarbeten kan födas och vårdas, har Carin slagit fast.

Blus från Rodebjer

Kjol från Rodebjer

 

Foto: TT

Läs också:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

2 kommentarer till “Se stjärnskådisen i likadan outfit som Victoria – bar den vid extra speciellt tillfälle”

 1. Royalist javisst skriver: 11 juni, 2019

  Är det fler än jag som tycker att det skrivs för mycket om mode och klädval här?!
  Hellre fler reportage om kungligheter här och ute i resten av Europa, såväl nutida
  som tidigare, även exkungahusens medlemmar. Adelspersoner från slott, gods och gårdar. Händelser, historik, anekdoter…
  Självklart är rapportering från de svenska kungligas representation, uppdrag etc
  grunden såväl i tidningen som på nätet.


  1. ananas skriver: 11 juni, 2019

   Helt av samma åsikt!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar