Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

26 oförglömliga bilder på Marianne Bernadotte

07 nov, 2020, 15:00 
Johanna Lejon
Hon må ha fyllt 96 år – men ännu är Marianne Bernadotte en sann stilikon. Vi har grävt i arkiven och hittat en otrolig bildskatt – massor av foton som visar vilken modedrottning den vackra grevinnan har varit (och fortfarande är!)
Annons

Alltid lika vacker, alltid lika välklädd. Och alltid lika vänlig. Vi känner henne som kungabarnens gammelfaster, grevinnan Marianne Bernadotte. Hon har hunnit fylla 96 år – och har levt en minst sagt spännande liv. Först inom teatern. I många år stod på hon Dramatens scen, som framgångsrik skådespelerska. Hon arbetade med de största – och älskade sitt jobb.

12 galaklänningar vi glömt att Victoria burit!Brand logo
12 galaklänningar vi glömt att Victoria burit!

Men så, efter skilsmässan från sin första make (med vilken hon fick tre barn), mötte hon Sigvard Bernadotte, kungens farbror. Han var 17 år äldre och de träffades via gemensamma bekanta, i Båstad.

Men det var inte alls okomplicerat – tvärtom! Sigvard var gift, på sitt håll, med danskan Sonja Robbert. För Mariannes skull skilde han sig dock och 1961 gifte de sig. Marianne, då 37 år gammal, blev en Bernadotte. Sigvard blev hennes stora trygghet. Hennes livskamrat.

– Han skilde sig och gifte sig med mig och mina barn. Det är inte klokt att han vågade. Han blev som en far för dem. Det var på liv och död, han satsade verkligen allt, har Marianne berättat i en intervju.

Annons

Men teatern gav hon upp, för kärlekens skull.

– Sigvard ville ha en fru att äta middag med om kvällarna, det klargjorde han från början och då kunde jag inte stå på scenen. Jag fick ju välja, har Marianne Bernadotte berättat i en intervju med Svensk Damtidning.

Mariannes förflutna är gripande, minst sagt.

Med uppfinnaren Gabriel Tchang, den första maken, fick hon tre barn på fem år. Robert, Richard och dottern Marielle, den enda som nu lever. Lille Richard fick aldrig växa upp, han avled i komplikationerna av kikhostevaccination. Han var bara ett år gammal. När han dog stod Marianne på scenen strax efter. Arbetsvillkoren var annorlunda då, och säkert såg man annorlunda på sorg också.

– Villkoren var omänskliga, har Marianne konstaterat.

Lille Richard finns givetvis med Marianne dagligen, än i dag, med med Sigvard Bernadotte fann hon åter lyckan. De levde ett fantastiskt liv tillsammans. Marianne arbetade på NK, som avdelningschef och därefter studerade hon kulturvetarlinjen, med konstvetenskap som huvudämne.

Annons

Marianne är en sann estet, med en makalös känsla för färg och form – och mode.

Svensk Damtidnings moderedaktör har grävt i arkiven och hittat en hel hög med bortglömda foton på Marianne Bernadotte – bilder som inte minst visar grevinnans magiska stil.

30 juli 1961. Skådespelerskan och grevinnan Marianne Bernadotte med maken greve Sigvard Bernadotte. Paret har gift sig i Oscarskyrkan.
Oktober 1961. Greve Sigvard Bernadotte (t.h.) demonstrerar en lampa på Sverigeutställningen i London där man visar svensk design. Åskådare är earlen av Snowdon och grevinnan Marianne Bernadotte.
Annons
Grevinnan Marianne Bernadotte, avdelningschef på Presentsalongen, NK. 1962.
1964, Marianne Bernadotte dansar med sin make Sigvard Bernadotte på balen som hålls dagen innan bröllopet mellan prinsessan Désirée och baron Niclas Silfverschiöld.
Annons
1967, Grevinnan Marianne Bernadotte och greven Sigvard Bernadotte i sitt hem.
Grevinnan Marianne och greve Sigvard Bernadotte på semester i Portugal, 1968.
Annons
På party, 1969.
Marianne Bernadotte och Lilian Craig lämnar Helsingborgs lasarett efter ett besök hos kung Gustaf VI Adolf 27:e augusti 1973.
Annons
Middag på Kungliga slottet, 1970-tal.
Sigvard och Marianne Bernadotte. Marianne håller parets pudel i famnen. Paret poserar i vardagsrummet i hemmet, året är 1976.
Annons
Middag på Kungliga slottet.
Middag på Kungliga slottet.
Annons
Annons
Marianne Bernadotte med sin mor Tyra Lindberg, året är 1987.
Gunilla Pontén, modeskapare, designer, fotomodell Sverige och Marianne Bernadotte, för att titta på Thalias kreationer. 1988.
Annons
Sigvard & Marianne Bernadotte 1990, på Bukowskis.
Annons
Gunilla och Carl Johan Bernadotte tillsammans med Sigvard och Marianne Bernadotte vid invigningen av Sofiero slott och slottsträdgårdar, 1995.
Sigvard och Marianne vid kungaparets fest för att fira att de varit gifta i 25 år. 2001.
Annons
Kronprinsessans och Daniels bröllop 2010.
Prinsessan Estelles dop 2012.
Annons
Madeleines bröllop med Chris O'Neill 2013.
Carl Philips och Sofia Hellqvists bröllop 2014.
Annons
Marianne Bernadotte 2019.

Mer Marianne Bernadotte hos Svensk Damtidning:

Foto: TT

Annons