Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Älskarinnan talar ut om kungen – bryter tystnaden efter 19 år

26 mar, 2021, 14:00 
Kung Felipe Drottning Letizia Eva Sannum
Norska Eva var kvinnan i kronprins Felipes liv – och nu talar hon oväntat ut.
Annons
Skandalkungen Juan Carlos i exil – detta har häntBrand logo
Skandalkungen Juan Carlos i exil – detta har hänt

Fem intensiva år. Så länge var norska Eva Sannum, 45, den icke-officiella kvinnan i Felipes liv. Hon nämndes aldrig av det spanska hovet, men det var ändå väl känt att de två hade ett förhållande, och när kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit gifte sig i Oslo 2001 togs den här bilden på dem tillsammans.

Eva Sannum Kronprins Felipe Kung Felipe Mette-Marits Haakons bröllop 2001
Felipe och norska Eva Sannum, som bland annat jobbade som underklädesmodell, på Mette-Marits bröllop 2001.

Men bara några månader senare gick Felipe, som då var kronprins, plötsligt ut offentligt – inför en grupp journalister som hade kallats till Zarzuela-palatset i Madrid – och meddelade att förhållandet med 26-åriga modellen Eva Sannum var över. Och tre år senare var det i stället 30-åriga spanska nyhetsankaret Letizia Ortiz Rocasolano som helt oväntat presenterades som hans fästmö, en förlovning som slog ner som en bomb.

Annons

Sedan dess har det gått 19 år, och Eva Sannum har konsekvent tigit om sin relation med Felipe, som numera är Spaniens kung. Därför är det något av en skräll att hon nu går ut och talar om den här tiden i sitt liv i en stort uppslagen intervju i norska Aftenposten.

Eva Sannum om åren som kronprins Felipes flickvän

– Folk trodde nog att jag levde ett liv med lustjakter och champagne. Det är inte många som förstår att det är utmattande /att leva med en kunglighet/. Det är ett liv fyllt av begränsningar.

Eva Sannum avslöjar att hon och Felipe möttes av en slump när hon bodde i Madrid. Och säger att ingen från den spanska kungafamiljen eller från det spanska hovet hjälpte henne – hon fick ingen praktisk hjälp med att finna sig till rätta och ingen vägledning i vad som krävdes av den som rörde sig i denna kungliga värld.

Kronprins Haakon Kronprinsessan Mette-Marit Eva Sannum
Mette-Marit och Haakon var ett stort stöd för Eva Sannum under hennes år med kronprins Felipe.

Eva Sannum är dock samtidigt mycket tydlig med att det inte får verka som att hon rider på det som hon kallar ”denne gamle Spania-historien min”.

Annons

– Jag vill inte att det uppfattas som att jag talar ut om min tid med pressen och prinsen, eller att jag ger en intervju för att jag saknar strålkastarljuset.

Eva Sannum ex flickvän kronprins kung Felipe
Eva Sannum idag. Hon har fyllt 45 och bor i Oslo med sin sambo Torgeir Vierdal och sina två barn på tio och tretton.

Intervjun tar annars avstamp i Oprah Winfreys tvåtimmars-sittning med prins Harry och Meghan Markle, och där anar Eva Sannums lätt kritiska inställning:

– Vad jag tänkte? Det var många saker. Men kanske mest på att Oprah Winfrey hade riggat ett skådespel till intervju.

Tyckte du inte synd om Meghan? frågar Aftenposten och Eva Sannum svarar:

– Jag kan relatera till detta med att komma från något helt annat och bli en del av en sådan speciell familj. Men som många har påpekat: Det borde kanske prins Harry ha informerat henne om.

Eva Sannum: Glad att jag inte blev drottning

Under åren med Felipe jobbade Eva Sannum bland annat som underklädesmodell, men nu har hon sedan länge bytt spår helt. Idag driver hon kommunikationsbyrån Sannum & Bergestuen som fokuserar på mediefrågor och pressetik.

Och nu, 19 år senare, säger hon att hon är glad att hon inte blev Spaniens drottning.

Kung Felipe Drottning Letizia
Felipe gifte sig med Letizia, som fick drottningjobbet i stället.

Foto: TT.

Annons