Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Anders Pihlblads etikettbrott framför Daniel – då gör prinsen det oväntade

30 dec, 2023, 19:00 
Anders Pihlblad har följt kungligheterna hela året. Men rätt vad det är råkar han bryta mot etiketten – mitt framför prins Daniel.
Annons

Att stå mittemot en kunglighet kan vara en knepig uppgift. Hur ska man tilltala dem, vad ska man ha på sig, och får man egentligen ta en selfie med kronprinsessan? Ja, det gäller att ha full koll på bitarna för att undvika en pinsam stund.

Men tabbar kan hända även den bästa. Anders Pihlblad som följt kungafamiljen under hela 2023 berättar om missen – mitt framförprins Daniel.

Profilens mörka förflutna – det visste du inte om Anders PihlbladBrand logo
Profilens mörka förflutna – det visste du inte om Anders Pihlblad

Anders Pihlblad bröt mot regeln mitt framför prins Daniel

En av de svåraste "reglerna" att följa när man pratar med en kunglighet kan vara att komma ihåg att tilltala de som "ni" eller som ers kungliga höghet. Att "dua" en kunglighet har ju länge varit mycket tabubelagt – och många ser det än idag som en riktig synd.

Just det råkade Anders Pihlblad göra, under arbetet med TV4:s dokumentär Kungahuset. Han berättar för Expressen att han absolut råkat säga "du" till kungligheterna:

Annons

– Jag tror inte ens att jag tänker på det själv. Men jag hörde någon direktsändning som jag hade gjort med prins Daniel. Jag var ju jätteduktig i början. Och säger ”Ers kungliga höghet” och så där. Men sen kan det smyga sig in ett ”du” då och då.

Anders Pihlblad intervjuar prins Daniel
Anders Pihlblad intervjuar prins Daniel under Pep-dagen i Hagaparken. Om det var här han råkade dua prinsen förblir oklart.

Prins Daniels oväntade reaktion på Anders Pihlblads etikettbrott

Hur reagerade prins Daniel då? Ja, vissa lär bli förvånade, för svaret är: inte alls!

För Expressen berättar Pihlblad att han inte tror kungafamiljen tar illa vid sig när de blir duade, och faktum är att hovets informationschef Margareta Thorgren rett ut det hela för Dagens Media:

Annons

– Vi kan konstatera att det händer allt oftare att kungligheterna duas av journalister och det är inget problem. Kungafamiljen hanterar det på ett bra sätt.

Man behöver alltså inte ligga sömnlös över en sådan miss, eftersom kungafamiljen inte lägger något större fokus på det. Tv-tittarna hemma däremot, är en annan femma:

– Det är helt okej att dua kungligheterna. Ofta är det läsare eller tittare som reagerar när kungafamiljen blir duade, men kungafamiljen måste vara med i sin tid, fortsatte Margareta Thorgren.

När veteranen Pernilla Månsson Colt intervjuade drottning Silvia i och med hennes 80-årsdag i SVT slank det ut ett "du" även då – så ingen verkar vara skonad!

Foto: TT

Annons