Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Ari Behns kamp sista dagarna i livet – dygnet som förändrade allt: "Det gör ont"

25 dec, 2020, 08:00 
Johanna Lejon
Noréa Dahlskog
Ett år har gått sedan det skakande beskedet om Ari Behns självmord nådde världen.
Det här är historien om Ari Behns sista dagar i livet, om hans psykiska ohälsa, som han i så många år dolde för världen. Och om dygnet som förändrade allt.
Annons
Hör hela Ari Behns dotters gripande farvälBrand logo
Hör hela Ari Behns dotters gripande farväl

Det är den 25 december 2019. Klockan är 13:00 och ut från det pampiga kapellet i Holmenkollen kommer det norska kungaparet, Harald och Sonja. Bakom dem går dottern Märtha Louise och hennes nya pojkvän, Shaman Durek. Några steg därefter går Märtha Louises tre barn, som hon har tillsammans med exmaken Ari Behn: Maud Angelica, Leah Isadora, och Emma Tallulah.

Kungafamiljen deltog i en julgudstjänst i kapellet Holmenkollen. Foto: TT

Stämningen är glad, uppsluppen. Alla är uppklädda och leende. Julen är i full gång. Det är en glädjens och värmens högtid. Sällskapet tackar för gudstjänsten, säger att det varit så vackert, så fantastiskt. En stund senare lämnar man kyrkbacken i en svart bil och en minibuss av märket Mercedes. Det sista som hörs är kung Harald som med klar och glad stämma önskar alla en god jul.

Annons

Men det blir ingen god jul för det uppsluppna sällskapet.

Bara timmar senare får man beskedet. Ett besked som fullständigt slår sönder tillvaron för den norska kungafamiljen. Det är ett besked som gör Märtha Louises tre barn faderslösa. Ari Behn finns inte mer. Han har begått självmord. Bara 47 år gammal.

Ari Behn och Märtha Louise förlovar sig 2001

2001 blir den då 29-årige Ari Behn ”Ari” med hela det norska folket. Efter att ha strött ut stora vackra Märtha-liljor i en lång labyrint över golvet går han ner på knä och friar till sin flickvän. Flickvännen är inte vilken ung kvinna som helst. Hon heter Märtha Louise och är prinsessa av Norge.

– Ari är den man som gör att jag strålar. Han är mannen jag vill dela resten av livet med, säger en tårögd Märtha Louise till pressen då förlovningen eklateras, den 13 december 2001.

Märtha Louise och Ari Behn år 2001 – året de förlovade sig. Foto: TT

I en intervju med Svensk Damtidning, gjord i samband med Aris besök i Sverige samma höst, berättar Ari att han vill ha en stor familj. Han berättar att han vill ta med sina framtida barn på resor, att han vill vara med dem hela tiden. Att han vill göra dem trygga.

Annons

Dotterns gripande tal på Ari Behns begravning

Den 3 januari 2020, framför 900 personer, står Aris förstfödda dotter, Maud Angelica, längst fram i Oslo domkyrka. Vid den vita glittrande kistan tar hon ett sista farväl av sin pappa. Sin älskade pappa som efter att hon föddes måttade upp hennes längd inför pressen och kallade henne ”en gyllene halvmeter. Det största av allt”.

– Käre pappa, jag vet att på min konfirmation, då du höll tal så skakade dina händer. Att du skakade för mig betyder extra mycket. Idag håller jag tal för dig. och jag skakar också, startade hon sitt tal med.

Maud berättar vidare att hon hade ritat en teckning till sin pappa. Under flera veckor hade hon jobbat på den. Han skulle få den i julklapp, under julen som de skulle fira tillsammans. Men han kom aldrig. De firade aldrig ihop och teckningen fick han aldrig se. Teckningen fanns nu på programbladet till Aris begravningsceremoni.

Annons

– Jag skulle ge den här tavlan till dig i julklapp. Jag var så spänd på att få se sin reaktion, vi skulle fira jul och jag gladde mig så att få se dig igen. Nu får jag aldrig se ditt leende igen och dina snälla ögon. Alltid när du såg det jag ritat hoppade du upp och ner och ropade hur bra de var. Nu får jag aldrig visa dig min bästa teckning jag gjort av dig.

Aris dotter Maud Angelica hade ritat ett porträtt av honom. Foto: Albert Nieboer

Hon avslutade talet med en hyllning till sin pappa:

– Vår kära älskade pappa. Jag hoppas att du vet hur stolt vi är över dig. Över den person vi har som pappa. Du pratade med alla och hyllade alla. Du inspirerade mig så otroligt. Du gav mig så varma kramar. Du var också en glittrande diamant.

Beskedet kom som en chock

Beskedet om att Ari Behn inte längre finns, att han självmant valt att avsluta sitt liv, slår ner som en bomb i den kungliga världen, i Norge, och i hela världen.

Annons

Anders Stavseng är kunglig reporter på norska Se och Hör och har bevakat Ari Behn under många, många år.

– Det var helt ofattbart att han var borta. Ari Behn var en relativt ung man, och jag hade följt honom ändå från början, när han träffade Märtha Louise. Hans död var en stor förlust. Det har varit landssorg. Det är nog ingen som vet exakt varför han hade det svårt, men det är ingen hemlighet att det varit mörkt sista halvåret, säger han.

En av de sista bilderna på Ari Behn. Foto: Andreas Fadum

Ari Behn ville erövra världen

Ari Behn svepte knappast in i den norska kungafamiljen som en lätt liten vårbris. Han kom som en full storm. En storm som fortsatte att öka i styrka. Ända fram till slutet. När han och Märtha Louise förlovade sig hade han precis debuterat som författare, med boken ”Trist som fan”, en debut som – unisont– hyllades av kritikerna. ”Trist som fan” är en bok med 15 små berättelser om att finna sin plats i tillvaron. Ari Behn är starkt influerad av Ernst Hemingway, och skriver precis som förebilden 500 ord varje dag. Nära vännen, fotografen Per Heimly, berättar för NRK att Ari Behn ville erövra världen.

Annons

Margareta Gotthardsson är redaktionschef på Svensk Damtidning och har också hon bevakat Ari Behn i många år.

– Han ska ha varit 10 år när han bestämde sig för att bli författare. Det är väldigt tydligt att han ville synas och höras mycket. Och berömmelsen kom väldigt snabbt. Ari blev direkt insläppt i de kulturella finrummen. Men väl där ställde han till med skandal efter skandal. Han dansade på borden, blev portad på livstid från det anrika teatercaféet efter att ha läst upp ett manifest. Men nu har allt förändrats, och idag hänger till och med hans porträtt på väggen där, säger hon.

Kärlek vid första ögonkastet för Ari

Samtidigt som Ari slår igenom stort blir han förälskad i Märtha Louise, en person som han, enligt en av vännerna, konstnären Unni Askeland, tidigare ska ha kallat ”Norges sexigaste kvinna”.

Ellen Myrgård Lindén är redaktör på Svensk Damtidning, hon berättar:

– Ari och Märtha Louise träffades genom Aris mamma, Marianne Behn. Hon hade tidigare behandlat prinsessan med rosenterapi. Men det var inte kärlek vid första ögonkastet för prinsessan. Hon har sagt att hon snarare föll för Ari tredje gången de träffades. Han bestämde sig däremot direkt – det var de två. I senare intervjuer har han berättat att om Märtha Louise inte hade tillhört kungafamiljen hade han friat till henne efter två veckor.

Annons

I samband med att förhållandet med Märtha Louise blir känt släpps Aris novellfilm, om myten Las Vegas. I filmen syns Ari vid ett bord med kokain.

– Jag försöker sätta ord och bilder på det som omger oss säger han till NRK.

Han lägger dock till att han själv tar avstånd från narkotika. Frågan om han själv knarkat avböjer han att svara. Aris beteende får skribenten Kjetil Rolness att kalla Ari Behn för ”svärsonen från helvetet”.

Ari Behn i Las Vegas. Foto: TT

Mikael Björshol, som Ari egentligen heter, föds den 30 september 1972 i Århus i Danmark. Som sexåring flyttar familjen till Moss i Norge. Först vid studenten byter Mikael namn till Ari Behn, genom att ta sitt mellannamn som förnamn, och sin mormors efternamn Behn som nytt efternamn.

Annons

Märtha Louise förlorar sin titel

Den 24 maj 2002 står bröllopet mellan Ari Behn och Märtha Louise. Ari får prinsessan, men inte halva kungariket. I samband med bröllopet förlorar Märtha Louise sin kungliga höghet-titel. Och apanaget. Men hon vinner kärleken.

– Kära Märtha. Du är ljuset som övervinner mörkret. I dag är du och jag själva livet, säger Ari i sitt bröllopstal till prinsessan.

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn gifter sig 24 maj 2002. Foto: TT

Johan T Lindwall är chefredaktör på Svensk Damtidning, och har själv träffat Ari Behn vid ett flertal tillfällen.

– Bröllopet var banbrytande inom den kungliga världen. Det här var långt innan kronprinsessan Victoria fick sin Daniel – mannen av folket. Och Märtha Louise var ju den som hade stridit för att få just mannen av folket. Ari Behn var ju väldigt kontroversiell. Men kärleken segrar över allt och de var otroligt kära. Det kunde alla se.

Annons

Ari Behn var kroniskt deprimerad

Men tillvaron är inte helt lätt. 2009 råder det kärleksyra i hela Sverige. Man rustar för bröllop mellan kronprinsessan och Daniel Westling. Men i Norge rustar man för skilsmässa. Ari Behn avslöjar, i en intervju med gratistidningen Massiv, att han är kroniskt deprimerad och att han fruktar att han kommer bli utsparkad hemifrån.

– I intervjun är Ari väldigt öppen om allt. Han säger att han är konstant trotsig och upprorisk till det infantila. Han säger att han är så gott som omöjlig att leva med. Att det enda han fruktar är att han inte ska klara av att fullfölja det här projektet som han har påbörjat tillsammans med sin hustru. Nämligen att uppfostra tre döttrar till att bli självständiga, kloka individer med kritisk empati, säger Margareta Gotthardsson, och fortsätter:

– Ari berättar också väldigt mycket om mörkret. Han berättar att han dricker gin och juice vid halv två på dagen. Att han är rastlös, ensam och olycklig. Minst en gång om dagen får han ett stort sammanbrott.

Annons

Ari Behn gläntar för första gången på dörren till sitt innersta mörker. Men reaktionerna är svala.

– Det var tydligt att Ari inte mådde bra. Men eftersom han utåt sett levde det här flärdfulla livet som en del av den norska kungafamiljen så togs det inte riktigt på allvar. Man fokuserade på bilden av kungligheter och deras perfekta liv i stället för att lyssna på vad han sa, säger Ellen Myrgård Lindén.

– Jag brukade säga att jag önskar att vi hade en Ari Behn i vårt kungahus. Det svenska kungahuset var ganska blekt fram till att vi fick vårt eget så kallade skandalår 2010. Ari Behn livade upp i de nordiska kungahusen. Han ställde alltid till med någonting, var kontroversiell och färgsprakande. Otroligt social. Men det fanns samtidigt ett mörker som man kände varje gång man träffade honom. Jag trodde alltid att det handlade om en osäkerhet. Nu i efterhand har vi fått veta att led av svår psykisk ohälsa, berättar Johan T Lindwall.

Märtha och Ari vid Carl Philips och Sofias bröllop. Drygt ett år senare gick de ut med skilsmässobeskedet. Foto: SCHNEIDER/Most Wanted Pictures

Ari Behn och Märtha Louise skiljer sig

I augusti 2016 håller inte fasaden längre. Och det Ari Behn fruktat så länge händer. Märtha Louise och Ari går skilda vägar. För gott.

Annons

I ett pressmeddelande berättar man mer:

– Vi har, som så många andra, vuxit isär. Det är fruktansvärt att uppleva att det inte längre finns något mer vi kan göra. Vi har försökt allt under en lång tid och vi kan fortfarande inte mötas där vi gjorde förr, vilket gör det omöjligt för oss att fortsätta.

I SVT-programmet ”Skavlan”, våren 2018, berättar Ari Behn själv om hur han och Märtha Louise regisserade skilsmässan.

– Då var vi allihopa i England. Jag, Märta och barnen – bara vi fem. Vi måste bort från Norge och världen. Vi var tillsammans och det var väldigt fint att göra på det sättet, säger han.

Ari Behn berättade om skilsmässan i "Skavlan".

I programmet berättar han om hur svår tiden innan offentliggörandet av skilsmässan var.

– Det var ju en väldigt speciellt situation för vi kunde inte säga till någon. Vi regisserade vår skilsmässa väldigt punktligt, så är det ju, och vi gjorde det på två månader. Det var brutalt när hela världen fick veta det, och det gick hela världen runt, så klart.

Annons

Efter skilsmässan har Ari och Märtha Louise delad vårdnad om döttrarna. Och Ari hittar kärleken på nytt. I Skavlan kommenterar han sin ny kärlek, Ebba Rysst Heilmann.

– Vi har fått ett otroligt fint förhållande i en tid som har varit speciell. Hon har varit ett enormt stöd, säger Ari i programmet.

– Jag känner hennes familj väldigt bra och har känt hennes far i många år. Så jag visste om henne och så möttes vi i fjol, och det blev väldigt fint.

Ari Behn tillsammans med flickvännen Ebba Rysst Heilmann på utställningen ”Tre soesken” i Moss 2017. Foto: TT

Ari Behn skriver om sin egen död

Men trots den nya kärleken kommer Aris mörker allt närmare. Han uttrycker sig genom konsten, måleriet, hans nya stora passion vid sidan av skrivandet. Målningarna är stora, färgstarka, dramatiska. De tar plats. Precis som Ari själv.

Annons

Hans sista bok, ”Inferno”, kommer 2018, och är en skildring av livet efter skilsmässan från prinsessan Märtha Louise två år tidigare. I boken kombineras textstycken med bilder på Behns egna målningar. Det är ärligt och brutalt, det slår han själv fast. I en av texterna, med namnet ”Gone”, skriver han, ingående, om sin egen död.

Sorgen efter Ari Behn var hjärtskärande.
Ari Behns dotter höll tal vid sin pappas kista. Foto: TT

Vännen Per Heimly berättar för NRK att det sista året i Aris liv var mörkt. Ari mådde inte bra. Inte alls. Han berättar om det sista samtalet med Ari.

– Jag pratade med honom på julafton och var tydlig med att han skulle hålla ut, att allt skulle bli bättre. Man måste bara ta sig genom smärtan, man måste hålla ut, berättar Per.

Men så blir det tyvärr inte. På juldagen hittas Ari Behn död.

Petra Laurentien Brinkhorst av Nederländerna och prins Daniel på Ari Behns begravning. Foto: TT

– Ari kommer att vara väldigt saknad. Först och främst har ju hans barn varit med om en enorm förlust. Kungaparet, kronprinsparet och Märtha tyckte också väldigt mycket om Ari. Även om han inte längre var gift med prinsessan umgicks han ofta med de kungliga i olika sammanhang. Kung Harald ställde in uppdrag efter beskedet. Han blir saknad i Norge, säger Anders Stavseng.

Annons

Ny intervju mer Aris föräldrar

Nyligen, i en exklusiv intervju med norska Se og Hør, berättade föräldrarna Marianne Behn och Olav Bjørshol nya detaljer om sonens sista dagar i livet.

I december 2019 blev Ari allvarligt sjuk. Efter samtal som Marianne och Olav hade med Ari tror de att sonen drabbats av den neurologiska sjukdomen ME.

ME gör en mycket trött och utmattad. Tröttheten går inte att vila bort. Sjukdomen tog över Ari helt, minns Marianne.

– Han hade svår huvudvärk och kände att hans kropp inte kunde bära honom. Det gör ont att tänka på, säger Marianne till Se og Hør.

Den 17 december lades Ari in på sjukhus. Han kunde då varken äta eller sova på grund av sin sjukdom. Till jul fick han ändå komma hem, och på julafton var han hemma i Bærum med sin pappa Olav.

När de vaknade den 25 december var planen att åka till Marianne och resten av familjen. Men Ari drog sig undan i sin jobbstudio, och ville ha tid för sig själv, berättar Olav för Se og Hør.

Annons

På eftermiddagen hittar Olav sin son död i studion.

Olav jämför känslan med hur han tror att de är att förlorat en son till krig. Han ringer sedan Marianne. Efter hon pratat med Olav går hon ut och skriker så högt hon kan.

Till Se og Hør säger Marianne att det verkade som att Ari aldrig helt återhämtade sig från skilsmässan.

– Jag tror att det var hjärtesorg, emotionell belastning och den gradvis mer krävande sjukdomen som så småningom fick Ari att hamna i en existentiell kris, säger hon till tidningen.

Annons