Bert Karlsson till attack mot kungen

Bert Karlsson till attack mot kungen

Kungafamiljen har fått ett besked från Bert Karlsson. Han vägrar ställa upp.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?
Slå på ljud

Kungen och hans familj – hur ska de egentligen tituleras? Ser man till den formella etiketten, så ska kungligheterna tilltalas med sina titlar. Och länge höll man sig till detta. Men de senaste decennierna har formaliteterna börjat luckras upp. Vi hör allt oftare kungen, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria bli duade i tv.

En som vägrar göra på annat sätt är Bert Karlsson. Skaraprofilen, nöjesentreprenören och dansbandsförkämpen.

I en intervju i P4 Extra hävdade Bert med bestämdhet att han INTE kommer att tänka om i frågan.

– Jag vägrar säga "kungen", jag säger du till dem. Jag vägrar. Om någon vill vara en del av Sveriges befolkning, då ska man acceptera att man säger ”du” till dem. Och det gör de, säger Bert i intervjun.

Bert Karlsson irriterad efter bråket kring kungen

Bert Karlsson och kungen.

Bert Karlsson duar kungen – utan några betänkligheter.

Enligt Bert är detta en del i en större livsfilosofi. För honom handlar det om att inte lägga sig platt inför auktoriteter.

– Jag ifrågasätter allting. Jag tar det inte rakt av. Mina föräldrar var precis tvärtom. De var rädda för prästen, de var rädda för alla auktoriteter. Och jag är precis tvärtom. Jag vägrar acceptera det, säger Bert.

Kungafamiljen har precis som Bert säger låtit bli att protestera när de blivit duade i offentliga sammanhang. Enda stora undantaget var när kronprinsessan Victoria blev intervjuad av Peter Jihde i SVT-programmet Ung och Kunglig.

Då var Victoria 27 år gammal och svarade så här på frågan om hon var okej med att bli duad av journalister.

– Det är väl också ok… Men ja, helst kronprinsessan i det officiella, sa kronprinsessan då.

LÄS OCKSÅ: Prins Daniels avslöjande ord om livet med barnen

"Blir så upprörd och frustrerad"

Skribenten och debattören Henrik Scheutz har vid flera tillfället skrivit om att vi i Sverige måste bli bättre på att hålla på etiketten.

– Jag blir så upprörd och frustrerad. Det borde vara en självklarhet att man säger till om någon duar en kunglighet. Man undrar ju hur vår kungafamilj reagerar när de utsätts för samma sak. De håller god min, men de borde bli upprörda och indignerade. Utanför Norden hade varit otänkbart att det här skulle inträffa, har Henrik berättat för Svensk Dam.

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Sofia står för ett lyxköp