Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Beskedet till prins Daniel – prioriteras i vaccinkön

Prins Daniel Kungen Vaccin

Goda nyheter för prins Daniel: I dag kom beskedet att han kan kliva framåt i vaccinkön – på grund av han är så riskutsatt.
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda
Slå på ljud

Dagens besked från Folkhälsomyndigheten landade nog extra bra hemma hos Victoria och Daniel på Haga. Nu står det nämligen klart att prins Daniel rejsar framåt i vaccinkön och kan räkna med att få sin första dos vaccin mot Covid-19 under Fas 2.

Detta på grund av av att han lever med en transplanterad njure och därmed tillhör riskgruppen transplanterade. Något som inte tidigare har uttalats på detta tydliga sätt.

Prins Daniel Kronprinsessan Victoria

Prins Daniel, som för snart tolv år sedan fick en ny njure av sin pappa Olle Westling.

Men vid pressträffen tidigare i dag talade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson klarspråk om riskerna för den som genomgår dialys eller som har gjort en transplantation. Man har därför uppdaterat prioriteringsordningen och den gruppen, där prins Daniel alltså ingår, lyfts nu fram och kommer att få förtur i vaccineringen mot Covid-19.

– Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccin före den som löper lägre risk för sjukdom och död, säger Johan Carlson.

– Vi vill att vaccinet ska användas för att skapa förutsättningar till en god hälsa och ett gott skydd, på lika villkor, i hela befolkningen.

LÄS MER: Efter hårda vaccinkritiken – nu hyllas kungaparet: ”Guld värt”

I dagarna, kanske redan i morgon, är det också dags för kungaparet att få sin andra vaccindos. ”Det kommer att vara 21 dagar mellan doserna” sa hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare i veckan – och kungaparet fick sina första vaccin fredagen den 15 januari.

Margareta Thorgren uppger dock att hovet inte kommer att offentliggöra någon ny bild från det andra vaccineringstillfället.

Kungens viktiga ord om vaccinet mot Covid-19

Kungen Vaccin Stenhammar

Efter den inledande kritiken: Nu hyllas kungen som en viktig förebild.

Så här sa kungen i samband med att han och drottningen vaccinerades på Stenhammar av livmedikus Mårten Rosenqvist:

– Den stora vaccineringen mot covid-19 är nu i gång runtom i vårt land. Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid.

LÄS MER: Svåra beskedet till prins Daniel och mamma Ewa: ”Så olyckligt”

LÄS MER: Prinsessan Christinas avslöjande – hemma hos Victoria på Haga

LÄS MER: Efter kungaparets vaccinering: Så blir det för Victoria och Sofia

Foto: TT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.