Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Beskedet: Victoria stoppas plötsligt – älskade traditionen bryts

22 dec, 2022, 15:30 
Kronprinsessan Victoria

Nu står det klart. I år blir allting annorlunda.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Julen stundar och det är ynka dagar kvar innan Kalle Anka rullar på tv-apparaterna ute i stugorna. Det är dessutom välkänt att just julen är vår kungafamiljs favorithögtid, så man kan tänka sig att längtan efter julmyset är stort.

Kungafamiljen splittras över jul – Silvias sorgBrand logo
Kungafamiljen splittras över jul – Silvias sorg

Men i år blir inte allting som det brukat – en årslång tradition bryts helt plötsligt.

Kronprinsessans frustration framför TV4-stjärnan

För likt det faktum att många bänkar sig framför Kalle Anka, Bingolotto Uppesittarkväll eller Fanny och Alexander finns det en stark tv-tradition med kunglig koppling.

På SVT sänds årligen dokumentären Året med Kungafamiljen, och på juldagen – varje år – sänds TV4:s Kungahuset. I programmet får vi följa TV4-stjärnan Rania Shemoun Olsson som varit en fluga på väggen under medlemmarnas många åtaganden, och hon ger oss en unik inblick bakom kulisserna.

Annons

Hon följde bland annat med kronprinsessan ut på resa, och fick veta lite mer om hennes brinnande klimatintresse:

– Både Portugal och Nederländerna handlade mycket om hållbarhet, klimatet och miljön, säger Rania till Svensk Damtidning.

– Hon är väldigt frustrerad faktiskt över situationen. Att det inte händer så mycket och att det går väldigt sakta. Så det kommer man få höra.

Kronprinsessan Victoria på en båt i Nederländerna
Fokuset under Victorias resa till Nederländerna låg på hållbarhet, innovation och lika rättigheter.

Traditionen bryts – Victoria stoppas helt

Men i år blir det inte på juldagen man kan bänka sig framför TV4 med pepparkakor och glögg. Efter att ha sänts den 25:e sedan 2016 har det plötligt skett en ändring.

Den som planerar att spendera söndagen med kronprinsessan riskerar att bli nämligen att bli besviken. Istället är det på annandagen som Kungahuset sänds, klockan 20:00.

Det är ju dock som bekant så att den som väntar på något gott, aldrig väntar för länge, och det gäller säkerligen även nu.

Sedan två år tillbaka är det alltså Rania Shemoun Olsson som axlar programledarrollen efter Jesper Börjesson. 2016 var det Ebba Kleberg von Sydow som lotsade tittaren genom det kungliga året på TV4.

Prins Carl Philip intervjuas av Jesper Börjesson i TV4:s Kungahuset 2019
Prins Carl Philip och Jesper Börjesson samtalar under 2019:s upplaga av Kungahuset.

Foto: TT/TV4

Annons