Beslutet för Meghan – profilen frias efter de hårda orden

01 sep, 2021, 19:45 
AvIndra Nordemar

Medieprofilen Piers Morgan "trodde in på ett ord" av det Meghan Markle påstod i intervjun med Oprah Winfrey. Detta fick enorma konsekvenser, men nu frias han av den engelska myndigheten för TV och radio.

Annons
Drottning Elizabeths ord efter Harry och Meghans sorti
Drottning Elizabeths ord efter Harry och Meghans sorti

Det är ingen hemlighet att Harry och Meghan Markle ofta befinner sig i blåsväder, och den största anledningen är deras upprepade uttalanden om det brittiska kungahuset.

Journalisten Piers Morgan är en av de som många gånger slagit tillbaka mot påståendena.

"Paret tror sig ha rätten till att gång på gång komma med nya påståenden och sedan ha rätten till att tysta de som ifrågasätter dem.", skriver han i tidningen Daily Mail.

Piers Morgan om Meghans påståenden: "Tror inte på ett ord"

Det som kanske blivit mest uppmärksammat var när Meghan och Harry intervjuades av Oprah Winfrey, och de hävdade att deras son Archie utsatts för rasistiska påhopp (redan innan han var född) av någon i den engelska kungafamiljen.

Enligt Meghan ska hon även ha vänt sig till flera i familjen angående hennes psykiska ohälsa under tiden i kungahuset, men fått som gensvar att behandling inte var möjligt då det hade sett dåligt ut för det kungliga huset.

Meghan och Harry i intervjun med Oprah Winfrey.
Recept.se Nyhetsbrev

Strax efter att den stora intervjun blev en global sensation yttrade sig Piers Morgan om de chockerande nyheterna.

Annons

"I ITV's 'Good Morning Britain' ett par timmar senare, sa jag att jag inte trodde på ett ord som Meghan Markle sagt."

Piers Morgan VS Meghan Markle

Detta skapade en enorm hatstorm mot journalisten. Efter 57 000 klagomål till Englands myndighet för TV, OFCOM, blev han tillsagd att antingen be om förlåtelse eller lämna programmet med omedelbar verkan. Han beslutade då att lämna kanalen.

Piers Morgan förklarade sedan sitt agerande i en artikel:

"Jag kunde inte be om ursäkt för att jag inte trodde på Meghan Markle, för sanningen är att jag inte tror Meghan Markle. Och i ett fritt demokratiskt samhälle borde jag tillåtas att inte tro någon, och säga att jag inte tror på dem. Det är väl själva kärnan i yttrandefriheten? Om jag sa att jag trodde på Meghan skulle jag ljuga, vilket är precis det jag har anklagat henne för."

Domen mot Piers Morgan – frias

Efter argumentet ovan har OFCOM nu beslutat att avslå alla klagomål mot medieprofilen. I domen menar de att en begränsning av sådana åsikter även skulle innebära en begränsning av yttrandefriheten.

Annons

"Nu återstår bara en fråga: Innebär detta att jag får mitt jobb tillbaka?", skriver Piers Morgan i Daily Mail.

Men ITV har inga planer på att ta tillbaka honom, och av följarna får både han och OFCOM ris och ros.

Foto: TT

Annons