Drottningen Margrethes skarpa svar efter sveket mot familjen

Danska kungafamiljen

Drottning Margrethe av Danmark har tvingats svara på känsliga frågor om ett familjesvek.

Slå på ljud

Drottning Margrethe är en bestämd kvinna. Hon följer sitt schema och sin pliktkänsla – och sätter alltid rollen som drottning främst.

Den 30 augusti fick drottning Anne-Marie uppleva detta. Då fyllde drottningens lillasyster 75 och firade med fest – men fick klara sig utan ett besök från Margrethe.

Drottningen jobbade istället på som vanligt. Hon var i Esbjerg och hälsa på unga skateboardåkare och graffitikonstnärer.

Drottning Margrethe kom inte på systerns födelsedagsfest

När danska tidningen Billedbladet frågade den känsliga frågan – om Anne-Maries fest – fick de en lite snärtig kommentar tillbaka.

– Jag är ledsen att jag inte kan vara på två ställen samtidigt, sa Margrethe.

När Margrethes andra storasyster, prinsessan Benedikte fyllde 75 fick en storslagen fest i slottet Amalienborg, arrangerad av Margrethe. Kontrasten är slående. Och detta är bara ett tecken i mängden på att relationen mellan Margrethe och Anne-Marie inte det varmaste av syskonskap.

– Hon ringer bara om det är något hon vill fråga om eller om hon har något bestämt som hon vill prata om, har Anne-Marie sagt tidigare.

Detta är drottning Anne-Marie

Drottning Margrethe och drottning Anne-Marie

Drottning Anne-Marie fick klara sig utan sin storasyster på födelsedagen.

Anne-Marie har å sin sida levt ett väldigt händelserikt, omtumlande liv. Hon har varit gift med grekiske kung Konstantin II i över 50 år, en ungdomskärlek som ledde till ett liv i exil.

1967, när Anne-Marie var höggravid med sitt andra barn, tog militärjuntan över makten i Grekland. En månad senare föddes kronprins Pavlos och familjen tilläts bo kvar i landet med kravet att kungen aldrig skulle blanda sig i politiken. Men i december samma år genomförde Konstantin ett misslyckat kuppförsök. Kungaparet och deras två små barn tvingades fly tillsammans med änkedrottningen Fredrika och prinsessan Irene.

LÄS MER: Hemliga sällskapen runt kungen – ritualer, kvinnoförbud och maktspel

LÄS MER: Silvia har valt sida – så är relationen till svärsönerna egentligen

LÄS MER: Silvia och familjesjukdomen – planen med kungen: "Viktigt"

LÄS MER: Kungens okända ungdomskärlek – kunde ha blivit Sveriges drottning