Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottningen Margrethes skarpa svar efter sveket mot familjen

01 sep, 2021, 14:00 
Danska kungafamiljen

Drottning Margrethe av Danmark har tvingats svara på känsliga frågor om ett familjesvek.

Annons
Drottning Margrethes egna ord i boken: ”Jag är senil”Brand logo
Drottning Margrethes egna ord i boken: ”Jag är senil”

Drottning Margrethe är en bestämd kvinna. Hon följer sitt schema och sin pliktkänsla – och sätter alltid rollen som drottning främst.

Den 30 augusti fick drottning Anne-Marie uppleva detta. Då fyllde drottningens lillasyster 75 och firade med fest – men fick klara sig utan ett besök från Margrethe.

Drottningen jobbade istället på som vanligt. Hon var i Esbjerg och hälsa på unga skateboardåkare och graffitikonstnärer.

Drottning Margrethe kom inte på systerns födelsedagsfest

När danska tidningen Billedbladet frågade den känsliga frågan – om Anne-Maries fest – fick de en lite snärtig kommentar tillbaka.

– Jag är ledsen att jag inte kan vara på två ställen samtidigt, sa Margrethe.

När Margrethes andra storasyster, prinsessan Benedikte fyllde 75 fick en storslagen fest i slottet Amalienborg, arrangerad av Margrethe. Kontrasten är slående. Och detta är bara ett tecken i mängden på att relationen mellan Margrethe och Anne-Marie inte det varmaste av syskonskap.

Annons

– Hon ringer bara om det är något hon vill fråga om eller om hon har något bestämt som hon vill prata om, har Anne-Marie sagt tidigare.

Detta är drottning Anne-Marie

Drottning Margrethe och drottning Anne-Marie
Drottning Anne-Marie fick klara sig utan sin storasyster på födelsedagen.

Anne-Marie har å sin sida levt ett väldigt händelserikt, omtumlande liv. Hon har varit gift med grekiske kung Konstantin II i över 50 år, en ungdomskärlek som ledde till ett liv i exil.

1967, när Anne-Marie var höggravid med sitt andra barn, tog militärjuntan över makten i Grekland. En månad senare föddes kronprins Pavlos och familjen tilläts bo kvar i landet med kravet att kungen aldrig skulle blanda sig i politiken. Men i december samma år genomförde Konstantin ett misslyckat kuppförsök. Kungaparet och deras två små barn tvingades fly tillsammans med änkedrottningen Fredrika och prinsessan Irene.

Annons