Beslutet om prinsessan Sofia väcker reaktioner

Beslutet om prinsessan Sofia väcker reaktioner

Prinsessan Sofia har fått veta något om sin framtid. Men beslutet väcker reaktioner.
Prinsessan Sofias tuffa tid: tvingades söka hjälp
Slå på ljud

Prinsessan Sofia har fått gott om välförtjänt beröm för sitt beslut att bli vårdvolontär under coronakrisen. Nu är hon dessutom nominerad till utmärkelsen Årets vårdhjälte.

Det är konsultbolaget Consid, experter på digital marknadsföring, som delar ut priset.

– Det känns viktigt att uppmärksamma personer som har gjort avtryck i offentligheten och medverkat till att mildra pandemins framfart, säger vd:n Peter Hellgren om priset.

Beslutet att nominera Sofia kom med följande nominering.

Årets Vårdhjälte 2020: Prinsessan Sofia nominerad

"H.K.H Prinsessan Sofia är vår kungliga ikon som valde att ta på sig den vita rocken och arbeta mitt i epicentrum av Covid-19-pandemin. Sofiahemmet fick förstärkning och svenska folket fick ytterligare synliggjort hur allvarlig pandemin är. Hon har hyllats världen över för sina corona-insatser."

Sofia har två tuffa konkurrenter i kategorin: Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, och Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi och frekvent expert i SVT:s nyhetssändningar.

Stort grattis till Sofia – men sanningen är att nyheten inte fallit i god jord hos alla. Många som uttalar sig om saken i de sociala medierna menar att det vore i överkant att ge den typen av utmärkelser till prinsessan, trots hennes fina insatser som volontär.

LÄS OCKSÅ: Kungen i bråk på hovet: "Personen är rökt"

"Det är ett hån – inte okej"

Prinsessan Sofia.

Nomineringen av prinsessan Sofia har väckt starka reaktioner.

Här är ett axplock av reaktionerna:

"Om hon är en coronahjälte, vad är dom andra isåfall, som kämpar dag och natt med coronapatienter i flera månaders tid!? Tycker det är ett hån mot sjukvårdspersonal som sliter för att folk ska bli friska!", skriver en användare.

"Tänk om den kämpande personalen som slitit ut sig kunde få samma uppskattning. Man skäms", skriver en annan.

"Det här är inte ok, tänk på alla som slitit dygnets alla timmar i jobbig skyddsutrustning. Gör om och gör rätt i nomineringen", skriver en tredje.

Här är försvaret för prinsessan Sofia

Men det ska också sägas att priset framförallt ämnar uppmärksamma någon som inspirerat andra, snarare än någon som själv stått för den allra mest avgörande insatsen.

Med det i åtanke har Sofia också fått en hel del stöd.

"Sofia kanske inte har gjort den mest heroiska insatsen, men hon har varit en förebild att alla kan göra något och det är värt mycket. Hon hade inte behövt göra något alls. Ser att någon tycker det är ett hån mot vårdpersonal med priset, så konstigt. Alla händer behövs i vården", skriver en användare.

LÄS OCKSÅ: Märtha Louise och Durek skakas av utbrottet: "Han knuffade mig"

{"totalCount":0,"result":[]}