Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilden på kungaparet får experten att se rött: "Håll avståndet!"

05 feb, 2021, 17:13 
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria
Kungaparet gör sitt bästa för att jobba coronasäkert. Nyligen bröt de dock mot flera viktiga råd, till expertens förtret!
Annons
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och dödaBrand logo
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda

När coronaviruset tog sitt grepp om Sverige våren 2020 la kungafamiljen snabbt om sitt arbete.

Resorna blev färre och till slut jobbade våra kungligheter nästan enbart digitalt. Kungafamiljen började även arbeta mindre tillsammans.

Sedan dess har det fortsatt i samma spår. Våra kungligheter har vi mest fått se sittandes framför sina datorer. De glammiga galalokalerna har blivit utbytta mot deras kontor.

Men nyligen bjöd kungaparet på en chock – plötsligt ett fysiskt möte! På bild och video kunde vi även se hur de tummade på den gyllene regeln, "håll avstånd".

Kungaparet dök oväntat upp på plats

Kungafamiljen har en lång tradition av att hedra Förintelsens offer på deras minnesdag.

I år var ceremonin digital på grund av pandemin. Minnesstunden inleddes dock med att kungen och drottningen fysiskt var på plats.

På video kan man se hur kungaparet ledsagas av förintelseöverlevaren Tobias Rawet och Aron Verständig, ordförande i judiska församlingen, vid Stockholms stora synagoga.

Både kungen och drottningen är märkbart tagna när de placerar varsin sten vid minnesmonumentet.

Drottning Silvia
Drottning Silvia placerar ut en sten vid monumentet för Förintelsens offer.

Även om stunden är mer än vacker finns det saker att säga om coronasäkerheten. Kungaparet bryter mot flera av professor Agnes Wolds råd.

Annons

Agnes Wolds coronaråd: Håll avstånd

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi och har blivit en trygg punkt för svenskarna under coronapandemin.

I en tillvaro där vi hela tiden matas med ny coronainformation har hon kommit med tydliga råd. Budskapet har varit enkelt – håll avstånd, minst en 1.5 meter!

– Man ska helst inte sitta mittemot varandra, för det är då man andas mot varandra. Man kan gå bredvid varandra när båda har huvudet riktat rakt fram och så vidare, har Wold tidigare sagt till GT.

I en chatt med Expressens läsare nämnde hon även våra 70-plussare specifikt.

"Håll avståndet – åtminstone en armlängd. Till 70+ bör du hålla 1,5 meter. Och tänk på att inte gå i stora flockar i bredd och tvinga 70-plussare att gå ut i diket för att hålla avståndet till er!"

Under sitt besök vid Stockholms stora synagoga var kungaparet förvisso utomhus men avståndet och "rikta huvudet framåt"- riktlinjen tycks ha glömts bort.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna/Karl Gabor

Annons