Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Bråk i danska kungafamiljen: "Öppet uppror – slogs som ett lejon"

20 jun, 2024, 04:00 
Danska kungafamiljen
Mads Claus Rasmussen
Ett bråk har brutit ut i den danska kungafamiljen.
Annons

Danska kungafamiljen är inne i en omtumlande period. Det har inte ens gått ett år sedan drottning Margrethe klev av tronen och lämnade plats åt sin son, han som nu heter kung Frederik.

Dessutom pyr det av missnöje i resten av familjen och har gjort ett tag. Prins Joachim har länge känt sig åsidosatt av sin mamma, och känslan blev bara starkare när Margrethe valde att slimma till kungahuset 2022. Det innebar i praktiken att hon fråntog Joachims barn deras kungliga titlar.

Bekräftat: Frederik & Mary till Sverige! • Därför stoppas barnen från att träffa Kate • ”Fergie” bryter tystnaden efter cancerbeskedet – 3 kungliga snackisar från vecka 4!Brand logo
Bekräftat: Frederik & Mary till Sverige! • Därför stoppas barnen från att träffa Kate • ”Fergie” bryter tystnaden efter cancerbeskedet – 3 kungliga snackisar från vecka 4!

Bråket i danska kungafamiljen – nu avslöjas sanningen

Nikolai, Felix, Henrik och Athena gick på en dag från prinsar och prinsessor till grevar och grevinnor. En chock för familjen – som i flera intervjuer pratade helt öppet om att de inte gillade Margrethes beslut.

Danska kungafamiljen
De ser utåt ut som vänner – men skenet bedrar!Mads Claus Rasmussen

Nu har kungaexperten Thomas Larsen avslöjat att konflikten nådde den absoluta kokpunkten.

– Det var en sällsynt dramatisk situation i kungahusets moderna historia, för det är ju det närmaste vi kommer öppet uppror och också ett öppet uppror från prins Joachims sida mot drottning Margrethe, säger Thomas i den danska tidningen BT:s podcast 'Kongehuset bag kulissen'.

Annons

"Prins Joachim slogs som ett lejon"

Joachim försökte övertala sin mamma att tänka om och låta barnen behålla titlarna. Thomas beskriver det som att han "slogs som ett lejon för sina barn".

– Man kan säga att det var en kamp som han egentligen var dömd att förlora och det tror jag också att han insåg, för när drottningen väl fattat beslutet så gick det inte att rucka på, säger Thomas.

Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall har skrivit en krönika om bråket – och det otänkbara i att den nuvarande regenten skulle gå emot sin mamma.

"I praktiken skulle Frederik kunna ge tillbaka titlarna och riva upp sin mors beslut. Kommer han att göra det? Nu? Aldrig. Frederik skulle aldrig gå mot Margrethes beslut. Inte så länge modern är i livet", skriver Johan i sin krönika om det danska tronskiftet.

Annons