Charles stora beslut för systern - veckan innan kröningen: "Inte helt oväntat"

28 apr, 2023, 05:30 
AvFelicia Plåt
Charles och Anne
Anne kommer att få en speciell roll under kröningen. Foto: TT

Kungen har utsett ännu en familjemedlem som kommer ha en större roll under kröningen.

Annons

Snart är det bara en vecka kvar tills kung Charles och drottning Camilla ska krönas i London den 6 maj. Kröningen kommer sändas för hela folket att se och det kommer vara många kungligheter på plats för att visa sitt stöd till kungaparet.

Varningen till kung Charles: ”Svagare än man tror”
Varningen till kung Charles: ”Svagare än man tror”

Charles son William kommer att vara på plats med familjen. Medan Harry kommer komma ensam till ceremonien för att sedan åka tillbaka till Los Angeles. Williams son Georgie kommer däremot att ha en betydande roll under ceremonier då han ska vara kungens "Page of Honour". Detta betyder att han kommer stå vid kungens sida under kröningen och bära hans långa släp.

Berörande beslut

Recept.se Nyhetsbrev

Men nu är det officiellt att ännu en i kungafamiljen kommer att ha en större roll under kröningen. Och det är flera som tycker att beslutet är väldigt rörande.

Annons

Charles har nämligen sett ut sin syster, Anne, att vara hans "Gold-Stick-in-Waiting". Vilket innebär att hon har fått förtroendet för att ansvara för monarkens personliga säkerhet. En väldigt stor, betydande och viktig roll.

Under kröningsdagen kommer man kunna se Anne sitta på en häst och följa kungen och drottningens vagn när de åker genom London. Och efter henne kommer det vara ett stort följe av väpnade män. Traditionen med "Gold-Stick-in-Waiting" går långt tillbaka i tiden och används oftast idag enbart vid ceremoniellt eller statliga tillfällen.

Första kvinnan

Historikern Marlene Koenig skrev ut på Twitter att hon faktiskt "fällde en tår" när hon fick höra nyheten. Då det var en väldigt fin gest av kungen, speciellt efter deras mors borgtång under 2022.

I en intervju med tidningen Hello! uttrycker hon vad hon tror att rollen betyder för Anne. Där hon bland annat berättar att Anne även är den första kvinnliga "Gold-Stick-in-Waiting".

Annons

– Hon var den första kvinnan någonsin att utnämnas till överste av Blues och Royals, vilket gjorde henne till den första kvinnan att vara "Gold-Stick-in-Waiting"... Inte helt oväntat, men väldigt gulligt, säger hon till tidningen.

Så nu kommer vi även se en del av Anne under den stora dagen nästa helg. Och vi tror att kungen känner sig riktigt trygg att ha sin syster vid sin sida.

Annons