Chock-intervjun med kung Willem-Alexander!

Drottning Silvia Kungen Kung Willem-Alexander

De ärligaste orden man kan tänka sig – om jobbet, kärleken och att han inte brukar gå i kyrkan. Hoppsan, Willem-Alexander!
Allt om Nederländernas kungahus!
Slå på ljud

Det är en 25 år gammal – och tidigare stoppad – intervju med kung Willem-Alexander som nu på krokiga vägar har nått världen. Och den har slagit ner som en bomb, framför allt hemma i Nederländerna.

Den gjordes 1995, av två journalister vid den holländska tidningen NRC Handelsblad (en av dem var tidningens chefredaktör). Och mitt emot sig hade de alltså Willem-Alexander, som då var landets 28-årige kronprins och långt ifrån lika medietränad som han är i dag.

Så han pratade på. Bland annat om en potentiell nerläggning av monarkin som statsskick i ett förenat Europa. Vilken bomb! Men Willem-Alexander sa också att han inte tror på ett sådant scenario i praktiken, på grund av att de kulturella skillnaderna är för stora.

Kung Willem-Alexander Drottning Máxima Prins Daniel Kronprinsessan Victoria Drottning Silvia Kungen

Kung Willem-Alexander och drottning Máxima på besök hos svenska kungafamiljen.

Men det kommer mer! Willem-Alexander körde på och erkände att han inte är troende och att han inte brukar gå i kyrkan.

Och så får Willem-Alexander frågan om han ser fram emot att bli Nederländernas kung – vilket han nu alltså är idag. Men på den här tiden var han inte så sugen:

– Nej definitivt inte! ska han ha svarat – motiverat med att jobbet är så krävande.

Sprängstoff alltså. Och när hovet sedan fick ta del av den färdiga intervjun satte Willem-Alexanders mamma, dåvarande drottning Beatrix, ner foten – hårt. Hon krävde att flera av hennes sons uttalanden skulle strykas. Det hela utvecklade sig till en konflikt, vilket fick till följd att intervjun stoppades från tryck och hamnade i redaktionens ”frysbox”. Och där blev den liggande, fram till nu.

LÄS OCKSÅ: Den nakna sanningen! Så långa – och korta – är kungligheterna

Kung Willem-Alexander Drottning Máxima

Willem-Alexander ångrar nog en del av sina ord: Nu har de publicerats i en bok.

För i dagarna har tidningens tidigare vice chefredaktör John Kroon kommit ut med den rykande färska boken Grinding the mind, 50 years of NRC Handelsblad och där finns nu Willem-Alexanders kontroversiella ord i tryck.

Intervjun som drottningen ville stoppa

Han fick för övrigt också frågan om sin plan för att hitta kvinnan i sitt liv – och svarade att det hoppades han göra ”i en mycket avlägsen framtid”.

Det gick fyra år – och så sprang han rakt på en viss argentinsk fuskblondin på Fiestan i Sevilla. Sedan var det klippt! 2002 gifte de sig och i dag är Máxima Hollands drottning.

Drottning Máxima

Drottning Máxima och hennes berömda skratt!

LÄS OCKSÅ: Victorias guddotter prinsessan Amalia förföljd av stalker

LÄS OCKSÅ: Willem-Alexander firad av Máxima och barnen

LÄS OCKSÅ: Nya bilderna på drottning Máxima väcker ilska

Foto: TT.