Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Chockbeskedet för drottningen – förbjuds från att resa

26 aug, 2022, 16:00 
AvIbraheem Alsalman
Hade varit en anmärkningsvärd skillnad

Historiska traditionen kan brytas.

Annons
Drottning Elizabeths ord efter Harry och Meghans sortiBrand logo
Drottning Elizabeths ord efter Harry och Meghans sorti

Det har stormat rejält i den brittiska regeringen. Primärminister Boris Johnson har under året hamnat i flera skandaler. Bland annat ska han ha arrangerat en fest när Storbritannien var under lockdown i samband med coronapandemin 2020. En skandal som senare skulle döpas till "Partygate". Bilder som läckt därifrån visar flera ministrar firar, äter och dricker gott samtidigt som sjukhusen och sjukvårdspersonalen kämpade dygnet runt för att rädda liv på coronapatienter. Kritiken haglade och många krävde att Boris Johnson avgår.

Senare briserade en annan skandal. En sådan som resulterade i att Johnson till slut gav upp och meddelade att han avgår i september. Chris Pincher, en högt uppsatt parlamentsledamot, avslöjades efter ha tafsat på två män när han var kraftigt berusad och har tvingades avgå. Några dagar senare framkom att Johnson känt till anklagelser mot Pincher redan 2019, utan att ha agerat.

Annons

Som en följd av skandalen avgick finansminister Rishi Sunak och hälsominister Sajid Javid. Därefter har tiotals regeringsföreträdare på olika nivåer lämnat sina poster. Det fick vara nog och Boris Johnson meddelade att han avgår.

Nu måste en ny primärminister utses och som en tradition så välkomnas hen av självaste drottningen Elizabeth, 96, på Buckingham Palace.

Men så verkar det inte bli.

Drottningens dramatiska ändring – förbjuds från att resa

Mirror rapporterar att drottningen befinner sig just nu på semester på Balmoral och med hänvisning till hennes ålder (96) så har hennes rådgivare sagt att hon inte får resa någonstans. Därmed blir det svårt att välkomna nytillkomna primärministern som förväntas presenteras den 6 september.

Traditionsenligt så brukar drottningen vara i Balmoral, som är hennes privata residens, fram till den 1 oktober. Men hon hade tänkt åka tillbaka tidigare för att just medverka i processen gällande nya premiärministern. Men eftersom planen kommer inte att bli av i år så har ett annat alternativ dykt upp som underlättar.

Enligt engelska tabloiden Mirror så kan den utvalda premiärministern själv åka till Skottland för att installeras av drottningen. Det hade varit en anmärkningsvärd skillnad om inte annat.

Foto/TT.

Annons