Chris O'Neill stoppas – får inte dyka upp på festen

Chris O'Neill stoppas – får inte dyka upp på festen

Chris O'Neill har fått ett tråkigt besked från Stockholm.
Se Christopher O'Neills kärleksgest till prinsessan Madeleine
Slå på ljud

Chris O’Neill är ingen traditionell kunglighet. Han har gjort klart att han helst vill stå lite till sidan av det kungliga livet.

Det här motståndet till pompa och ståt har tagit sig lite olika uttryck. Till exempel har han tackat nej till att delta i vissa kungliga tillställningar. Nobelfesten är ett återkommande exempel.

Chris O'Neill stoppas – får inte dyka upp

Chris har vid flera tillfällen tackat nej till festligheterna och istället låtit prinsessan Madeleine åka ensam till Sverige och banketten. Men ibland har han faktiskt dykt upp.

Och med tanke på att han och familjen nyligen gjorde resan över Atlanten och tillbringade flera veckor på svensk mark, så hade vi börjat hoppas. Kanske skulle vi få se Chris i fack på Nobelfesten 2021!

Men så kom beskedet.

Nobelfesten 2021 blir inte av på traditionellt manér. Precis som ifjol har pandemin tvingat Nobelstiftelsen att tänka om i sin planering.

”Nobelveckan kommer i år att arrangeras den 6 till 12 december. Pristagarna kommer att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer. Prisöverlämningarna vävs samman med en prisceremoni i Stadshuset i Stockholm på Nobeldagen den 10 december. Ceremonin kommer förhoppningsvis att ha lokal publik på plats. Norska Nobelkommittén håller fortfarande öppet för möjligheten att ta emot pristagare. De återkommer med besked om formerna för Nobelfirandet i Oslo i mitten av oktober”, skriver stiftelsen.

"Vi är inte där än"

Det blir alltså ingen bankett i år heller.

– Jag tror alla vill att pandemin ska vara över men vi är inte där än. Nobelpriset är en global företeelse. Varje år utses pristagare från olika världsdelar och det är osäkerheten kring pandemiutvecklingen och möjligheterna för internationellt resande som gör att 2021 års pristagare kommer att ta emot priserna i sina hemländer, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen, i uttalandet.

Det innebär att vi har berövats på ännu ett tillfälle att se Chris i ett kungligt sammanhang. Otroligt tråkigt, tycker vi och säkert många andra.

LÄS MER: Chris försvinner allt mer från Madeleine

LÄS MER: Madeleines uppdrag efter Silvias olycka

LÄS MER: Madeleines hemliga klubbar i USA – använder kodnamn

LÄS MER: Alla tecknen: Prinsessan Madeleine flyttar hem till Sverige