Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här är alla tecknen: Prinsessan Madeleine flyttar hem till Sverige

12 mar, 2021, 15:00 
Lars Johansson
Prinsessan Madeleine
Mamma drottning Silvias skada, Chris bolags problem, Hovstallets renovering för mångmiljonbelopp och prinsessans längtan efter familj och vänner.
Här är alla tecknen på att Madeleine planerar att flytta hem.
Annons
Chris hemliga liv innan Madeleine!Brand logo
Chris hemliga liv innan Madeleine!

Det är snart elva år sedan Madeleine lämnade Sverige. Först för London, sedan för USA. Numera bor hon tillsammans med sin Chris ONeill och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne i soliga Florida. Närmare bestämt i en lyxig villa i Pinecrest, Miami.

Flytten från hemlandet motiverades bland annat med att det blir enklare för prinsessans make rent logistiskt med alla de resor han gör i jobbet.

Men nu finns en rad tecken som tyder på att Madeleine kan komma att spendera betydligt mer tid här hemma. Rent ut av flytta hit?

Lyxrenoveringen av prinsessan Madeleines bostad

Hovstallarna bredvid kungliga slottet, där prinsessan och Chris brukar bo när de är på besök, har renoverats rejält.

Renoveringen kom till efter önskemål om att femman behövde bli större. Fem rum är nu sju.

– Det är flera orsaker, bland annat har det att göra med logistik- och säkerhetsaspekter och säkerhetsfrågor kommenterar inte hovet, berättade Margareta Thorgren, hovets informationschef, för Expressen.

Hovstallet
Hovstallet ligger på Östermalm i Stockholm. Foto: TT

Statens fastighetsverk beslutade att det skulle byggas nytt sovrum, klädkammare, klädvårdsrum och ett badrum. Tanken var att renoveringen skulle gå på 2,5 miljoner kronor. Slutnotan hamnade dock på det dubbla.

Annons

Dokument visar att man inom grenar av Statens fastighetsverk upplevde att prinsessan Madeleine krävde en högre standard än vad som ingår i den kungliga dispositionsrätten. Därför lades ett förslag att Ståthållarämbetet skulle bekosta bland annat kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare.

Nu är renoveringen färdig och Madeleine har verkligen fått ett praktfullt lyxboende på hemmaplan. Visst tyder det på att prinsessan och familjen planerar för långa vistelser i Sverige.

Oroande beskedet om drottning Silvia

En mer permanent flytt skulle också för Madeleines del innebära en större närhet till mamma Silvia. Prinsessan tvingades nyligen ta emot beskedet om drottningens fallolycka.

Madeleine och Silvia står varandra extremt nära. Nu fick prinsessan ta emot den jobbiga nyheten via telefon, fast på andra sidan Atlanten. Förra gången drottningen fördes akut till sjukhus fanns Madeleine hela tiden vid hennes sida.

Annons

Det var under julen 2016 som drottningen plötsligt drabbades av yrsel efter att ha varit förkyld en tid. Efter att traditionsenligt ha firat sin födelsedag med familjen på Drottningholm började hon i samband med en konsert i slottskyrkan att må dåligt.

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine och drottning Silvia står varandra väldigt nära. Foto: TT

Prinsessan och Chris befann sig då tillfälligt i Sverige för att tillbringa tid med släkten. De bodde då i London och Hovstallet deras gästbostad. Madeleine följde utan att tveka med sin mamma till Karolinska universitetssjukhuset och vakade över henne under natten.

Mor och dotter arbetar också tätt genom det stora engagemanget för World Childhood Foundation. Drottningen är hedersordförande och prinsessan ledamot av styrelsen.

– Jag hoppas att situationen ändras snart och att vi alla kan få åka hem och vara tillsammans. Jag ser fram emot när man får ge varandra en riktig kram. Det är en sån sak man känner att man saknar. Att man inte har fått krama en vän eller så där på länge, så en härlig kram, det längtar jag till, säger prinsessan i SVT:s “Året med kungafamiljen”.

Annons

Prinsessan Madeleines saknad efter vännerna

Och det är ju inte bara den geografiska närheten till mamma Silvia som lockar. Här hemma i Sverige finns ju också Madeleines närmsta och äldsta vänner. I Sverige kan hon umgås med bland andra Louise ”Lussan” Thott och Katarina von Horn. Leonore kan leka med Estelle och Madeleine får träffa sin gudson Alexis Thott.

Lägg till att prinsessan numera missar många av familjens bemärkelsedagar, något hon brukar älska att vara med på, och inte heller kan besöka Solliden på Öland som är så kärt.

Madeleine har även tvingats tacka nej till bästa kompisen Andrea Brodins bröllop. När hon och hennes Cedric Notz skred till altaret i augusti i fjol var det utan prinsessans och Chris närvaro. På grund av covid-19-situationen ställdes den resan in.

Prinsessan Madeleine och Lussan
Madeleine och Lussan på bröllop tillsammans. Foto: Patrik C Österberg

– I år är det speciella omständigheter som gör att man får se framåt, förhoppningsvis ser det annorlunda ut nästa sommar. Prinsessan Madeleine förhåller sig till de amerikanska restriktionerna, förklarade Margareta Thorgren.

Annons

Madeleine säger själv i “Året med kungafamiljen”:

– Det är nästan ett år sedan jag var hemma och det är klart man saknar familj och vänner jättemycket. Barnen frågar nästan varje dag: ”när får vi åka till Sverige?”. Vi alla saknar Sverige jättemycket.

Chris motgångar som affärsman

Dessutom. Under året som gått har hennes make Chris prövats i affärslivet. Han har lagt ner flera av sina firmor och helt tagits bort från framträdande positioner i andra bolag. Det visar en granskning Expressen gjort.

Chris egna företag Wilton Payments jobbar med betalningslösningar. Han har tidigare berättat att det kan ta flera år att nå fram till uppgörelser i de här affärerna. Och framgången här dröjer. I augusti förra året hade Wilton Payments gått med förlust i flera år och att bolaget var så litet att det inte behövde upprätta någon fullständig årsredovisning.

Prinsessan Madeleine och Chris
Chris har lagt ner flera bolag.

Chris har affärsverksamhet både I Storbritannien, där han tidigare bodde med Madeleine och barnen, och i USA. Expressen har gått igenom firmornas aktivitet för 2020 framgår att ONeill har gjort betydande ändringar. Två bolag, Wilton Partners LLC och Warwick Partners LLC, har lagts ner.

Annons

I dokument som inkommit till myndigheterna i Florida framgår att båda firmorna är upplösta då de ”har upphört med affärsverksamheten”. Två andra bolag, Wilton Payments LLC och Belgravia Investment LLC, är fortfarande aktiva bolag, men Chris ONeill har lämnat ledande roller.

Kanske kan makens finansiella utmaningar bidra till att flyttlasset går hemåt för Madeleine.

Efter ett ovanligt turbulent år, ett är säkert, prinsessans längtan till trygga Sverige är stark.

– Nu när jag tittar tillbaka.. Om någon skulle ha sagt till mig att vi skulle behöva hållas inomhus i fem månader, knappt få gå ut, ha alla barnen hemma och ha hemmaskolning från åtta till tre så vet jag nog inte om jag skulle börja skratta eller gråta, säger Madeleine i “Året med kungafamiljen”.

Foto: TT

Annons