Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Chris O'Neill vägran till kungen – här är resultatet

02 jun, 2021, 08:00 
Chris O'Neill

Chris O'Neill vägrade när kungen frågade – och här är resultatet.

Annons
GRAFIK: Kungahusets mest populära • Då ska Victoria ta över tronen • Hen vill vi helst ha som granneBrand logo
GRAFIK: Kungahusets mest populära • Då ska Victoria ta över tronen • Hen vill vi helst ha som granne

Chris O’Neill var tydligt med varför han tackade nej till prinstiteln när han gifte sig med prinsessan Madeleine. Han ville vara sin egen och inte låta sig begränsas av förpliktelserna som kommer med att vara kunglig.

– Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O’Neill, min far var Paul O’Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det, sa Chris i sin långa intervju med King Magazine.

– Jag ansåg att det var viktigt att bibehålla samma förhållande till honom som jag alltid haft, först och främst. Därefter var det mitt val att inte ta på mig några offentliga uppdrag, och därför är min roll i sammanhanget väldigt enkel: Jag finns med som stöd för min hustru. Det är en uppgift jag klarar av som herr Christopher O’Neill.

Chris O'Neill vägrade att bli prins

Och svenska folket håller med Chris. Det har vi nyligen fått bevis för.

Svensk Damtidning har med hjälp av Kantar Sifo ännu en gång gjort en stor undersökning om svenskarnas inställning till kungahuset och kungafamiljen. I den ställde vi frågan: "Gjorde Chris rätt som vägrade prinstiteln?".

Här ser ni resultatet:

Chris O'Neill
Svenska folket står på Chris O'Neills sida. Grafik: Johan Söderlund

Bland de tillfrågade svarade 59 procent att det var rätt agerat av Chris – och bara fyra procent hade hellre sett att han blev prins.

Annons

Svenska folket gillar uppenbarligen att Chris är en fri själ, en sådan som behöver en annan sorts svängrum än vad en kunglighet traditionellt tillåts. Därför passar han bättre som civilperson.

GRAFIK: Chris vägran, radering av kungliga titlar & stort hundbråk – så tycker svenska folket!Brand logo
GRAFIK: Chris vägran, radering av kungliga titlar & stort hundbråk – så tycker svenska folket!

Chris hade nog också inte uppskattat att behöva uppfylla alla kungliga plikter, som till exempel den närmast obligatoriska närvaron på Nobelfesten.

Som Svensk Dams mångåriga reporter Margareta Gotthardsson förklarade:

– Chris har själv kommenterat varför han inte riktigt uppskattat några av de Nobelfester han varit på. I tidningen King berättade Chris att han två år i rad placerades intill japanska kvinnor som hade svårt med engelskan, vilket gjorde det svårt för den supersociala Chris att vara den pratglada gentleman han vill vara, och är van vid att kunna vara.

Annons