Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Chris O’Neills bekymmer med kungen – lämnas utanför

29 jun, 2024, 07:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Chris O'Neill riskerar att lämnas utanför.
Annons
Därför säger Madeleine ”tihi” i omtalade videonBrand logo
Därför säger Madeleine ”tihi” i omtalade videon

Det är många aspekter i Chris O'Neills flytt till Sverige som väcker oro för hovexperterna runt om i landet.

Chris O'Neill om offentligheten

Det första handlar om livet i offentligheten. Nu har prinsessmaken bytt ut sitt anonyma liv i Florida, mot ett mer publikt sådant. I Stockholm vet ju alla vem han är. I USA kunde han flyga under radarn.

– Jag kan tycka att det är obekvämt om jag springer in i en butik för att köpa en burk cola iklädd mysbyxor och någon börjar filma mig, har Chris själv berättat för King.

Hovexpertens oro för Chris

Det andra handlar om klimatet. Just nu är det härliga, varma och soliga dagar i Stockholm. Men rätt som det är blir det regn, rusk och kyla – inte minst i höst.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall ser miljöombytet som ett orosmoment för Chris:

Annons

– Välkomna hem! Det säger jag och resten av Svensk Damtidning, men jag måste ändå höja ett varningens finger: Hur ska Chris komma att klara av en vardag i Stockholm? När det är som mörkast i november. När han ska traska från Hovstallet uppför Nybrogatan till Hemköp vid Östermalms torg i ett isande kallt och regnigt Stockholm. I totalt mörker, gatan bara upplyst av butikerna längs Nybrogatan, menar Lindwall.

– Jag har svårt att se det framför mig - hur Chris ska palla? Byta klarblå himmel och 25 grader i Florida mot ett iskallt Stockholm i november. Men visst… större under har ju hänt.

Oron för Chris – riskerar hamna utanför

Det tredje och kanske största hindret för Chris är språket. Själv talar han engelska, något som verkligen inte var ett problem i Florida.

Annons

Men i Sverige behöver han anpassa sig. Även om kungafamiljen kan flera språk, inte minst engelska, finns det risk för att prinsessan Madeleines make hamnar något utanför under släktmiddagarna.

Bara några dygn efter att han landade i Sverige blev det tydligt. På Twitter publicerade Masaki Noke, Japans ambassadör i Sverige, ett klipp där han talar svenska.

"Hej! Jag heter NOKE Masaki, och det är jag som efterträder Ambassadör HIROKI som Japans ambassadör i Sverige. Inspirerad av honom är det här mitt försök att presentera mig på svenska. Jag tycker att det är ett vackert språk!", skriver Masaki.

Snabb med tangenterna var Sveriges Radio-profilen Moa Wallin, som skrev en ordentlig gliring till Chris O'Neill:

"Mer svenska än vad Chris O'Neill lärt sig på 10 år", skriver Moa och får medhåll i form av gilla-markeringar.

Här talar Chris O'Neill svenska

Chris har under sina år som make till en svensk prinsessa, varit väldigt fåordig i språket. Senast vi hörde honom säga något på svenska var under hans medverkan i Skavlan.

Han visade då upp sina talanger med "god jul" och "kaninen". Den sistnämnda syftade till dottern Leonors gosedjur.

Det återstår att se om Chris sätter sig i skolbänken igen för att verkligen få ordning på det svenska språket eller inte!

Annons