Chris O’Neills tidigare liv – elaka ryktet som vägrar ge med sig

Chris O'Neills familj

Chris O'Neills familj har en spännande historia. Från mamma Evas mystiska bakgrund till systrarnas jetsetliv och alla syskonbarn – så lever familjen i dag.

Slå på ljud

När Chris O'Neill gifte sig med prinsessan Madeleine 2013 var han inte den första i sin familj att gifta sig flott – snarare tvärtom.

Historien om hans mor Eva O'Neill är spektakulär. Hon har varit gift fyra gånger – alltid med förmögna män. Chris blev till i äktenskap nummer tre, det med den amerikanske affärsmannen Paul O'Neill.

LÄS MER: Här dyker Chris mamma upp – i Madeleines kappa!

Eva O'Neill extraordinära liv – och elaka ryktet

Innan dess var Eva, som i många decennier varit en del av den europeiska societeten, först gift med den tyske affärsmannen Wolfgang Schoeller och sedan med byggindustrimagnaten Hermann Loeb. Efter Paul gifte hon sig för fjärde gången med amerikanen James E Stewart i slutet av 1980-talet – men precis som tidigare slutade det i skilsmässa.

Chris O'Neills mamma Eva O'Neill

Eva O'Neill har varit gift flera gånger och ingått i den europeiska societeten under flera decennier.

Pelle T Nilsson

"Fått ihop sina pengar genom skilsmässor"

Hon levde sedan under många år med den kände tyske advokaten Wolfgang Seybold.

Elaka tungor talar om att Eva O'Neill – som har och har haft bostäder i såväl London och New York som Florida och Österrike – gift och skilt sig till en förmögenhet.

LÄS MER: Här är kvinnorna kring Chris O'Neill – innan han träffade Madeleine

– Hon har aldrig haft en karriär. Hon har fått ihop sina pengar genom skilsmässor. Hon är precis som sin väninna Ivana Trump. Hon gifte sig smart och skilde sig sedan smart och cashade in på männen, har den tyske journalisten Michael Graeter sagt till brittiska Mail on Sunday.

Äktenskapen har också gett henne flera barn. Chris är minstingen och det enda barnet i äktenskapet med Paul O'Neill. Chris äldre halvsystrar på mödernet, Tatjana och Natascha, kommer från Evas första och andra äktenskap.

Systrarna och deras glamourösa liv ska vi återkomma till.

Chris mamma Eva O'Neill med systrarna Tatjana och Natascha

Eva med sina döttrar Tatjana och Natascha – två av Chris totalt fem halvsystrar.

People Picture/Shutterstock

Eva O'Neills mystiska bakgrund

Men åter till mamma Eva. Hennes osannolika relationer – envisa rykten gör också gällande att hon hade en romans med prins Charles under tiden han var gift med Diana – är nämligen inte det enda som är uppseendeväckande.

För det första – det är oklart hur gammal Eva O'Neill är. Hon föddes som Eva Marie Walter i den klassiska kurorten Karlsbad som genom historien tillhört bland annat Österrike-Ungern och haft en tysktalande befolkning – staden blev sedan en del av Tjeckoslovakien och efter andra världskriget bytte den namn Karlovy Vary, även om Karlsbad ibland används än i dag.

Staden ligger i dagens Tjeckien, nära den tyska gränsen.

Eva själv har aldrig berättat om sin bakgrund vilket förstås bidrar till mystiken och de motsägelsefulla uppgifterna. Tidigare sades hon vara född 1940 men 1942 har också nämnts. Men för några år sedan slog Expressen fast att hon föddes 1947.

Eva O'Neill i Sverige för att fira kungen 70 år med Madeleine och Chris

Eva med Chris och Madeleine.

Charles Hammarsten

Tidningen skrev då också om hur Eva härstammar från en fin familj i Karlsbad som bland annat ägt hotell. Men hur de likt många andra förlorade allt när de så kallade sudettyskarna kastades ut ur Tjeckoslovakien och deras egendom konfiskerades.

– De blev alla utkastade från sina hem. Eva var bara ett litet barn. Det var så klart en skrämmande upplevelse när de bokstavligt blev utkörda ur landet, tiotusentals åt gången. Det var under dåliga förhållanden också. De tvingades överge allt de hade och blev flyktingar helt enkelt, berättade en vän till familjen Walter för Expressen.

LÄS MER: Madeleines nya bild på dottern Adrienne – alla ser samma sak!

Ganska långtifrån den tillvaro hon sedan haft – med jetsetliv i New York, London och Salzburg, där hon är med och arrangerar Amadeus Weekend där societeten flockas.

Grevinnan Natascha Abensperg und Traun och Tatjana d'Abo.

Erik Mårtensson

Systrarnas blåblodiga äktenskap

Precis som Chris O'Neill har hans båda storasystrar på mammans sida gift blåblodigt.

Tatjana, som är fadder till prinsessan Leonore, heter sedan länge d'Abo i efternamn – hon är gift med den brittiske adelsmannen John Henry d'Abo och de har barnen Anoushka, Celina och Jasper tillsammans.

Familjen d'Abo bor i ett 1700-talsgods i närheten av Cambrigde och de har också ett boende i Chelsea i London.

Även Natascha, som är fadder till prins Nicolas, har gift in sig i den europeiska adeln – hon kan till och med titulera sig grevinna då hon sedan länge är gift med greve Ernst von Abensperg und Traun.

Paret bor i Österrike med sina fyra barn Milana, Moritz, Chiara och Louis.

Tatjana och Natascha står både Chris och mamma Eva nära. De syns inte sällan tillsammans med mamman och på senare år har även deras egna barn börjat dyka upp bland societeten.

Så sent som i slutet av augusti fotograferades till exempel Eva O'Neill på operafestivalen i Salzburg tillsammans med sin dotter Natascha von Abensperg und Traun och sitt barnbarn Milana von Abensperg und Traun, som alltså är Chris systerdotter och kusin till hans och Madeleines barn.

Chris syster, grevinna Natascha von Abensperg und Traun, med sin dotter Milana Abensperg und Traun på plats i Drottningholms slottskyrka för prinsessan Adriennes dop.

Jonas Ekstrmer/TT

"Min far reste runt överallt i Europa"

Chris O'Neills pappa Paul O'Neill är död sedan många år. Han gick bort i december 2004, 78 år gammal.

Paul var en amerikansk finansman som flyttade till London från New York på 1960-talet för att etablera ett europeiskt huvudkontor åt investmentbanken Oppenheimer & Co.

Det var då han träffade Chris mamma.

– Min far reste runt överallt i Europa i jobbet, mest av allt till Tyskland. Där träffade han min mor. Hon flyttade till London så att de kunde leva ihop, berättade Chris O'Neill när han intervjuades av King Magazine.

Tre av Chris O’Neills systrar – Natascha Abensperg und Traun, halvsyster på mammans sida, samt Karen O’Neill och Annalisa O’Neill, halvsystrar på pappans sida.

Relationen till systrarna i dag

Även Paul O'Neill hade barn sedan tidigare. På fädernet har Chris tre halvsystrar – Annalisa O'Neill samt tvillingarna Stefanie och Karen O'Neill som alla tre i dag är i 60-årsåldern.

Chris är dock inte riktigt lika nära dem som Tatjana och Natascha.

– Min pappas tre döttrar bodde kvar i USA hos sin mor, medan min mammas två tidigare döttrar flyttade med henne till London från Tyskland. Dem är jag uppväxt tillsammans med, och skulle aldrig betrakta dem som något annat än helsystrar, medan mina andra tre systrar, som jag för all del också har nära relationer till, alltid bott i ett annat land även om vi setts på helger och semestrar, berättade Chris för King Magazine.

Storasystrarna på pappa Pauls sida lever också betydligt mer tillbakadragna liv jämfört med storasystrarna på mamma Evas sida. Inte mycket är känt om deras liv förutom att de, liksom Chris, har det gott ställt.

När Paul O'Neill gick bort fick Chris och systrarna dela på merparten av hans förmögenhet, som då uppgick till runt 25 miljoner kronor.

Chris halvsystrar Karen O'Neill och Annalisa O'Neill gästade också prinsessan Adriennes dop.

Jonas Ekströmer/TT

Inför Chris och Madeleines bröllop 2013 ställde Annalisa O'Neill upp på en exklusiv intervju för Expressen hemma i Boston i USA, där hon bor. Annalisa berättade då om sin relation till brodern:

– Han är mycket yngre och vi har inte levt i samma stad på länge. När han gick på universitetet här i Boston träffade jag honom mer. Men du vet hur det är nu för tiden, alla är så upptagna hela tiden. Det är synd, jag är van vid min syster som bor så nära, det är svårare när någon inte bor två minuter bort tills fots. Men vi hörs på telefon, sa hon till tidningen.

Chris hyllning till kvinnorna i hans liv

Annalisa berättade också hur hon trodde att Chris skulle bli som pappa.

– Det är intressant fråga. Jag tänker ju fortfarande på Chris som en liten unge, sa Annalisa O'Neill.

– Vi tillbringade mycket tid tillsammans när han var liten och jag var mycket yngre än nu. Det är svårt att tänka sig honom som pappa, men det jag tänker är "varm". Du vet hur det är, man är förälder som man är människa. Så en väldigt varm pappa som bryr sig om.

Chris O'Neill har även i andra intervjuer berättat om hur det var att växa upp med hela fem systrar.

– Jag såg ut som Mick Jagger när jag var barn. De klädde mig och mamma klädde mig. Nu i efterhand ser det coolt ut men då var det förfärligt. Men det var fantastiskt att växa upp med så många kvinnor. Om kvinnor styrde världen skulle det vara en bättre plats än den är i dag, förklarade han när han och prinsessan Madeleine intervjuades i SVT:s Skavlan 2015.

Foto. TT