Corona: Kungen och Victoria bryter mot hovets regel

Victoria och kungen hålls isär i möjligaste mån.

Kungen och Victoria kan inte riskera att bli sjuka samtidigt. Någon av dem måste kunna axla rollen som statschef. Men nu bryter hovet mot sitt eget säkerhetsbeslut.

I fredags togs beslutet att kungen och kronprinsessan omedelbart skulle stoppas från att jobba ihop. Men redan nu, fem dagar senare, kommer hovets säkerhetsdirektiv att utmanas.

Kungen har kallat regeringen till en extra informationskonselj på Kungliga slottet, som ska hållas i morgon onsdag – och då kommer kronprinsessan Victoria att sitta vid kungens högra sida.

Kungen och kronprinsessan Victoria vid en konselj på slottet.

Kungen och kronprinsessan Victoria vid en tidigare konselj på slottet.

Men detta går ju emot de nya riktlinjerna som ska minimera risken att kungen och kronprinsessan skulle kunna bli sjuka samtidigt?

– Ja, men det beror på det extraordinära läget i Sverige just nu, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

– Beslutet att kungen och kronprinsessan inte ska arbeta tillsammans gäller i den utsträckning som det är möjligt. Och i det här fallet handlar det om information som är ytterst viktig för dem båda.

LÄS MER: Corona: Kungen och Victoria stoppas från att arbeta ihop

Kungen och kronprinsessan Victoria vid en konselj på slottet.

I morgon onsdag kommer regeringen åter att samlas på slottet, nu för att informera kungen och kronprinsessan om coronakrisen.

– Kungen har ju kallat till den här extrakonseljen med anledning av den situation som Sverige befinner sig i på grund av coronaviruset, och kungen och kronprinsessan behöver båda ta del av regeringens information om läget.

Hur ser kungafamiljen på situationen?

– De följer utvecklingen med stort allvar.

Bakgrunden till hovets beslut om kungen och Victoria

Bakgrunden till att kung Carl Gustaf, 73, och kronprinsessan Victoria, 42, just nu inte ska arbeta tillsammans handlar om att den svenska monarkin måste skyddas.

Kungen och kronprinsessan Victoria på hovets officiella bild.

Kungen och hans tronföljare Victoria.

– Vi vidtar alltid olika säkerhetsåtgärder. En av dem är till exempel att kungen och kronprinsessan inte flyger tillsammans. Och på grund av riskerna i dagsläget så ser man med fördel att de inte heller utför arbetsuppgifter tillsammans. Det är ju Sveriges statschef och framtida statschef som det handlar om, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt till Svensk Damtidning.

LÄS MER: Vi avslöjar! Victorias nya hemliga familjebild

Foto: Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna, Ingemar Lindewall/Kungl. Hovstaterna, Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna, TT.