Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Daniels hemliga investering med Victoria – tusen mil från Sverige

08 nov, 2022, 16:00 
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Inom loppet av ett år har prins Daniel plockat ut 20 miljoner kronor.
Nu kan Svensk Damtidning avslöja vad delar av pengarna kommer att användas till.

Annons
Villa Mirage – och älskade Rivieran!Brand logo
Villa Mirage – och älskade Rivieran!

Fiskgrytor som doftar kokos, palmer som växer sig gröna och vitdränkta stränder har varit Bahias signum sedan urminnes tider. Delstaten beskrivs som Brasiliens själ och hjärtat av landets afrikanska arv.

Det var på den här platsen, längs kusten vid surfarstaden Itacaré, som prins Daniel och en rad andra finansiärer skulle investera hundratals miljoner kronor i ett lyxbygge, vilket Svensk Damtidning tidigare rapporterat om.

Initiativet startades av Spray-grundaren Patrik Axelsson, som hörde av sig till prins Daniels gode vän Alessandro Catenacci, grundare och ägare av hotell- och restaurangkoncernen Nobis.

Alessandro Catenacci och prins Daniel
Prins Daniel och Sandro Catenacci, i mitten, gick in i Brasilienprojektet tillsammans.

Flera kändisnamn bland finansiärerna

Bland finansiärerna återfanns även namn som Björn Ulvaeus och Tomas Ledin. Tillsammans med de andra ägarna köpte de kullen, plus marken runt stranden Resende, för 30 miljoner kronor, har DN rapporterat.

Annons

Tanken var att ägarna var de som skulle investera i lyxvillorna, och när ägarna inte var på plats i Bahia skulle lyxvillorna hyras ut, enligt tidningen.

Bahia, Brasilien
Delstaten Bahia i Brasilien är känd för sina vita stränder och gröna palmer.

Prins Daniel drog sig ur projektet

Men projektet skulle visa sig bli problematiskt. Några tjänstemän ur den brasilianska byråkratin vägrade nämligen godkänna bygglovet om de inte fick pengar under bordet – vilket investerarna vägrade.

Bygglovet drog ut på tiden. Efter tio år lämnade Patrik Axelsson och Björn Ulvaeus projektet. Prins Daniel hade då sedan lång tid tillbaka, strax innan giftermålet med kronprinsessan Victoria, gjort samma sak, enligt uppgifter till Svensk Damtidning.

Björn Ulvaeus
Projektet stötte på flera hinder och Björn Ulvaeus valde att hoppa av och sälja sin villa till Sandro Catenaccis bolag, rapporterar DN.

Ilskan: ”Det har blivit så fel”

Lokalbefolkningen hade dessutom länge rasat över bygget. 2018 valde markbolaget SVEA att stänga stigen runt kullen som villorna är belägna på. Den hade tidigare använts som motionsspår och för att fiska från klipporna.

Annons

I stället hade man rest ett taggtrådsstängsel och satt en vakt bakom som såg till att inga obehöriga tog sig in på området.

– Det har blivit så fel. Svenskarna utgår från att folket är tjuvar som ska göra inbrott i deras villor. Vi skiter i deras villor. Vi vill ha tillgång till vår natur, sa Erasmo Carlos från protestgruppen Rädda Resende till DN.

Kronprinsparet äger en av villorna

Det tog flera år innan lyxvillorna stod klara, och 2019 avslöjade utrikeskorrespondenten Henrik Brandao Jönsson att en av de tolv villorna i det kritiserade bygget tillhör prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Det bekräftades även av Juliana Ghiotto, hotellprojektets platschef. Däremot ville hon inte svara på frågan vilken av villorna som ägs av kronprinsparet, skriver Henrik Brandao Jönsson på sin blogg.

Prins Daniels miljonregn

Nyligen tog prins Daniel ut 20 miljoner kronor i vinstutdelning. Svensk Damtidning har tidigare avslöjat att delar av pengarna kommer att gå till kronprinsessfamiljens nya sommarhus på Värmdö.

Nu kan Svensk Damtidning även avslöja att pengarna kommer att läggas på lyxvillan i Bahia, beläget i ett område med väldigt exklusiv natur.

– Det är verkligen en unik plats med fantastiska stränder och ett sällan skådat tropiskt klimat. Här lever verkligen kronprinsessfamiljen i ett rejält lyxparadis som skyddas av beväpnade vakter, säger Johan T Lindwall.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Prins Daniel har tagit ut 20 miljoner inom loppet av ett år. Delar av pengarna kommer nu läggas på lyxvillan i Bahia.

Foto: TT

Annons