Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Danska kungahuset bekräftar historiska beslutet – bryter helt

07 jul, 2022, 21:27 
Kronprinsessan Mary och Kronprins Frederik

Det stora beslutet beskrivs som historiskt av experter.

Annons
Har du koll på den danska tronföljden?Brand logo
Har du koll på den danska tronföljden?

Det har varit mycket att stå i för det danska kungahuset, inte minst kronprinsparet Frederik och Mary. När skandaler om den prestigefulla internatskolan Herlufsholm, där prins Christian går, fyllde löpsedlarna var allas blickar riktade mot kungligheterna.

Men nu är det ett annat område som krävt kungahusets uppmärksamhet. Det danska kungahuset har kritiserats för sitt agerade och fattar nu ett stort beslut.

Tvingades uttala sig

När uppgifterna om en omfattande mobbningskultur på Herlufsholm nådde omvärlden var det många som krävde handling av Mary och Frederik, eftersom prins Christian gick på skolan, och prinsessan Isabella hade planerad skolgång där. Till slut valde kronprinsparet att kommentera situationen.

– Som föräldrar står vi i denna tid inför några svåra funderingar kring våra äldsta barns skolgång. Det diskuteras på många ställen – även här på våra egna sociala medier. Det gör intryck på oss. Vi har tidigare uttryckt att vi som familj är tyngda av den olyckliga situationen på Herlufsholm, och att vi kommer att följa de förändringar som uppenbarligen är nödvändiga, skriver kronprinsparet i ett uttalande.

Annons

Till slut kom beskedet. Christian avbryter sin skolgång, och Isabella kommer inte börja på Herlufsholm till hösten. Ett drastiskt, och kanske aningen chockartat besked.

Nya skandalen

Nu har danska kungahuset fattat ett nytt beslut. Det handlar om att bryta kontraktet med skokedjan Ecco, som är kunglig hovleverantör. Samarbetet har pågått sedan 1991, och det är skokedjan själva som berättar att kungahuset meddelat att det nu bryts, rapporterar danska SE og HØR.

Men anledningen bakom beslutet väljer kungahuset inte att tala om. Enligt kungahusexperten Jakob Steen Olsen kan det ha med den tidigare skandalen på Herlufsholm att göra, skriver SE og HØR.

– Jag tror att det händer nu för att kungahuset har lärt sig något av fallet Herlufsholm om "skuld genom sammankoppling". Det är viktigt att kungafamiljen inte bara agerar moraliskt rätt, utan att de man förknippas med och samarbetar med också gör det, säger han till SE og HØR.

Annons

Det han pratar om är att Ecco tidigare kritiserats, bland annat i tidningen Expressen då man menar att märkets fortsatta verksamhet i Ryssland är olämplig med tanke på omständigheterna och det rådande kriget i Ukraina.

Jakob Steen Olsen menar att beslutet är oerhört stort.

– Jag skulle nästan gå så långt som att säga att det är en historisk vändpunkt, säger han till sajten.

– Det är inte varje dag som kungahuset slutar samarbeta med sina leverantörer, men att en sådan hovleverantör får sparken, det har vi inte upplevt tidigare och det vittnar om att kungahuset är medvetet om att göra vissa val som är moraliskt rätt.

Huruvida detta är orsaken till det avslutade kontraktet är dock fortfarande obekräftat och okänt.

Drottning Margrethe 2010, med ett par Ecco-skor på fötterna.

Foto: TT

Annons