Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför dansar aldrig kronprinsessan Victoria

10 aug, 2023, 17:30 
Samuel Björn
Kronprinsessan Victoria

Kungliga experten berättar om kungligheternas dansvanor.

Annons
Victorias val: en bröllopsklänning • Oscar & Estelle stjäl showen • Chris comeback efter frånvaron – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2023!Brand logo
Victorias val: en bröllopsklänning • Oscar & Estelle stjäl showen • Chris comeback efter frånvaron – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2023!

Den svenska kungafamiljen medverkar på ofantligt många officiella tillställningar varje år, allt från stora prisceremonier så som Nobelblanketten till musikframträdanden som under Victoriakonserten.

En sak som hör till många av dessa tillställningar är bra musik och dans, för att höja stämningen! Men ändå ser vi sällen den kungliga familjen dansa, varför är det så?

Kungahusets tradition

Ibland får vi se kungliga familjen dansa och det är ofta tillfällen som blir ihågkomna och ytters populära hos den svenska befolkningen - men det händer alltså väldigt sällen.

Annons

Svenska kungafamiljen förbryllar många svenskar och folk har i stor utsträckning lika svårt att hålla koll på de olika kungliga traditioner och seder som omgärdar våran monarki - för det finns en del att hålla koll på

Och att dans är just en sådan sak där kungligheterna har vissa oskrivna regler att hålla sig till, för trots att kungligheterna kan känna hur det rycker i ben och fötter så är det inte alltid lämpligt i alla sammanhang.

– Kungafamiljen gillar verkligen att dansa, det är bara det att de sällan gör det offentligt. Av tradition, berättar Helena Wiklund, Svensk Damtidnings kungliga expert.

Kungafamiljen
Här dansar Victoria och Carl Philip i unga dar, hemma på julafton 1981.

Tradition alltså. Det är alltså inte kungen och drottningen som har en fobi för dansgolv utan det är snarare så att det aldrig varit kutym med dans inom den svenska kungafamiljen - till skillnad från andra kungahus.

Annons

– Drottning Margrethe har ju ibland middag med dans, och då gäller det att gästerna kan hänga med i polonäsen som hon älskar. Men i Sverige har vi som sagt inte den traditionen när kungaparet bjuder till representationsmiddag på Stockholms slott. Däremot har det ju varit dans långt in på nattkröken efter alla kungabarnens bröllopsmiddagar, berättar Helena Wiklund.

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Margrethe II
De kommer från olika kungahus och olika traditioner kung Carl XVI Gustaf och drottning Margrethe II.

Plötsligt händer det!

Men vad skulle då hända om kungafamiljen trots allt skulle bryta denna tradition och riva av lite danssteg under någon av deras officiella uppdrag?

Annons

– Jamen det skulle ju väcka enorm uppmärksamhet! Och vi i media skulle bli väldigt glada..., säger Helena med ett leende.

Det bryter ju faktiskt inga lagar för kungligheterna att dansa litegrann och skulle drottning Silvia få för sig att dra iväg i en "moonwalk" under vinterns nobelmiddag så hade det faktiskt inte varit första gången vi sett en kunglighet dansa i ett officiellt sammanhang.

– Kungen dansade med drottning Margrethe på sin 50-årsfest, det var oförglömligt. Och när kungaparet var nygifta dansade de faktiskt offentligt på en middag de var på, berättar Helena och fortsätter.

– Sen är det väl ingen som glömmer drottning Silvia på dansgolvet med prins Daniel pappa Olle Westling efter kronprinsessparets bröllop 2010.

Kungligheterna dansar
Här dansar kungligheterna loss på dansgolvet efter Victoria och Daniels bröllop.

Och nästa generations styre har också rytmen i kroppen.

Annons

– Victoria? Ja det händer faktiskt att hon spontandansar när hon är ute på uppdrag, berättar Helena Wiklund.

Kronprinsessan Victoria flossarBrand logo
Kronprinsessan Victoria flossar

Kolla filmen härovan när kronprinsessan flossar loss!

Kungahuset verkar alltså inte ha något emot lite dans - tvärtom!

Det är bara att de håller det lite lågt under sina officiella kungliga uppdrag - för det mesta...

Annons