Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför får kungafamiljen svindlande summan: Sanningen bakom beslutet

17 dec, 2022, 10:21 
Svenska Kungafamiljen

Det finns en tanke bakom de kungliga pengarna: Apanaget. Det här är anledningen till att kungafamiljen får en del av skattepengarna.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
3 saker du måste veta om apanagetBrand logo
3 saker du måste veta om apanaget

I "Året med kungafamiljen" på SVT får vi träffa Jan Lindman. Han ansvarar för hovets ekonomi. Hans officiella titel är överintendent.

Jan har hand om flera ekonomiska delar. Han har hand om hovets ekonomi, ekonomin för den kungliga familjen och för de kungliga stiftelserna.

Överindenten tycker att det är mycket bra att det för första gången blir tydligt för allmänheten hur pengarna fördelas mellan de kungliga familjemedlemmarna. Det står i hovets årsredovisning.

Madeleine blir utan apanage

— Det är tre familjer som får så kallade rambelopp. Det är kungaparet, det är kronprinsessparet och det är prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Annons

SVT:s reporter frågan hur apanaget fördelas.

— Kungaparet får 8 miljoner per år, kronprinsessparet får 4,5. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia får tillsammans 1,1 miljon kronor.

Den uppenbara frågan kvarstår: Blir Madeleine helt utan pengar?

— Madeleine bor ju i USA och deltar inte aktivt i det kungliga uppdraget. I den mån hon, på kungens uppdrag, utför arbetsuppgifter, ja , då får hon ersättning till sina kostnader.

Apanaget
Kungamedlemmarna får lön i form av apanage.

Anledningen bakom apanaget – det går dina pengar till

— Kungafamiljen har ju en privat förmögenhet, varför behöver dem de här pengarna? frågar SVT:s reporter

— Statschefen måste ju alltid vara oberoende och fri från bindningar i samhället. Det är väldigt viktigt att statschefen och hans familj är finansierade av staten så att de hela tiden är helt oberoende av andra finansieringskällor.

Jan fortsätter att förklara:

— Man skulle inte kunna tänka sig att kungafamiljen var sponsrade av något företag för då hade de inte längre varit oberoende.

Jan Lindman
Jan Lindman har ett hedersfullt men ansvarskrävande uppdrag.

Foto: TT

Annons