Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför kommer Carl Philip till bokmässan – personliga kopplingen

09 sep, 2023, 06:00 
Louise Wibergh Lenti
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia
Första gången Prinsparets Stiftelse medverkar.
Annons

Fina prins Carl Philip har, liksom resten av sin familj, en stor plats i sitt hjärta för svenska folket vilket yttrar sig på många sätt. Här får han möjlighet att jobba med en av frågorna som berör honom själv lite extra.

SE FILMEN: Kungafamiljen anländer till Polarprisgalan – och de strålar!Brand logo
SE FILMEN: Kungafamiljen anländer till Polarprisgalan – och de strålar!

Mellan den 28 september och 1 oktober hålls den 39:e Bokmässan i ordningen i Göteborg. I år gör man en extra satsning på barnen och skapar ett Barnområde som ska inspirera barn och föräldrar att utforska läsande och skapande. På mässgolvet ska ett stort Lästält ställas upp med mysig inredning för att skapa en lugn och härlig plats för familjerna.

Inne i barnområdet kommer det finnas två nya scener med specialutformade program, en särskild barningång och flertalet aktiviteter – allt för att öka barns läsglädje.

Invigningen av barnområdet sker av ingen mindre än prins Carl Philip. Prinsen har sedan många år intresserat sig för barns läsande och har tillsammans med Prinsessan Sofia skapat Prinsparets Stiftelse.

Annons

Prins Carl Philip: ”Du är inte ensam”

Prinsparets Stiftelse bildades i samband med prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop i juni 2015. Stiftelsens uppdrag är att främja en tryggare nätvardag för barn och unga samt ökad respekt och förståelse för alla med dyslexi. På stiftelsens egen hemsida lyfter prinsen upp sin egen erfarenhet av dyslexin och ger stärkande ord till andra i samma sits:

– Till alla som har dyslexi vill jag säga att jag vet hur det känns. Vi är jättemånga som har dyslexi så du är inte ensam. Försök att se det så här istället, du har väldigt många andra styrkor, så plocka fram dem. Så försöker jag se på det, säger Carl Philip.

Prins Carl Philip är stolt talesperson

Prinsen har haft sin dyslexidiagnos sedan 14 års ålder och upplevde stora svårigheter i skolan. Det var däremot inte förrän efter ett hackigt tal på idrottsgalan 2013 som han öppnade upp sig för svenska folket och delade med sig av sin diagnos. Sedan dess har han blivit en stolt talesperson och har tillsammans med Prinsessan Sofia även släppt ljudboken ”Älskade Dyslexi”.

På bokmässan i år kommer Prinsparets Stiftelse medverka både 28 och 29 september där de, utöver samtal och frågestund, även kommer att introducera besökarna för ”Det stora äventyret” – ett metodspel utvecklat speciellt för barn med dyslexi. Målet är att öka läslusten hos barn och unga på ett lekfullt sätt.

Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna.

Annons