Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Den nya attacken på kronprinsessan Victoria – reagerar på lyxen

27 okt, 2021, 16:15 
Kronprinsessan Victoria

En intervju med kronprinsessan Victorias kammarjungfru och stylist har fått det att bränna till.

Annons
6 gånger Victoria burit Silvias kläder!Brand logo
6 gånger Victoria burit Silvias kläder!

Kronprinsessan Victoria är känd och internationellt respekterad för sitt engagemang för klimatet – men det hindrar inte att även hon då och då blir föremål för kritik.

Och den här gången är det en intervju med hennes kammarjungfru och stylist Tina Törnqvist i Expressen som har tänt gnistan.

Kronprinsessan Victorias stylist kammarjungfru Tina Törnqvist
Kläderna är en del av Victorias yrkesroll och Tina Törnqvist hjälper henne att strukturera garderoben och sätta samman olika outfits.

Tina har basat över Victorias garderob de senaste tretton åren och i intervjun beskriver hon hur kronprinsessans fokus på hållbarhet sträcker sig långt in i klädkammaren.

– De senaste åren har fler och fler börjat arbeta hållbart. För oss har det varit en självklarhet sedan start, säger hon bland annat.

Innan det blir aktuellt att föreslå ett plagg gör hon alltid research om det aktuella företagets hållbarhetsarbete, och redovisar sedan resultatet för kronprinsessan.

Kronprinsessan Victoria Stockholm Fashion Week 2021 Gemme
Tidigt i höstas besökte kronprinsessan Stockholm Fashion Weeks satsning på recyclat mode. Här med företaget Gemme som erbjuder uthyrning av nya modeplagg.

Kritiken mot kronprinsessan Victoria

Och så långt är allting gott och väl. Men det är när Tina Törnqvist poängterar att Victoria använder sina kläder flera gånger som det bränner till:

Annons

– Kronprinsessan återanvänder mycket och det blir ett statement. Jag skulle säga att vi är ett av kungahusen som återanvänder mest, säger hon till Expressen.

Ett uttalande som visar sig ha provocerat en del. Och en av dem som har reagerat är Susanne Nyström, liberal ledarskribent på Dagens Nyheter:

– Jag tycker också att man ska använda kläder mer än en gång. Men är inte säker på att det gör en till en klimatkämpe, skriver hon på Twitter.

Kronprinsessan Victoria och Stockholms stadsmission

Men även om vi har fått se kronprinsessan Victoria i ovanligt många nya klänningar den senaste tiden, så är hon också djupt engagerad i frågorna kring hållbart mode, inte minst i Stockholm Stadsmission och deras secondhand- och remake-verksamhet.

Nyligen väckte hon uppmärksamhet med sin höstjacka, sydd av en gammal filt som skänkts till stadsmissionen. Och nu hänger ”filten” alltså i den kungliga klädkammaren på Haga.

Kronprinsessan Victoria i sin jacka från Stockholms stadsmissions varumärke Remake.
Kronprinsessan Victoria i sin hållbara jacka från Stockholms stadsmissions varumärke Remake.

Foto: TT.

Annons