Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Det här gör prinsessan Sofia på Sophiahemmet – egentligen

28 dec, 2020, 18:00 
Prinsessan Sofia
Sofia har jobbat deltid på Sophiahemmet sedan i våras. Nu berättar prinsessan om sina arbetsuppgifter på sjukhuset i mer detalj.
Annons
Carl Philip och Sofia – en kärlekssaga!Brand logo
Carl Philip och Sofia – en kärlekssaga!

Det var ett skärat Sverige som i våras såg hur covid-19 spreds över vårt avlånga land. I takt med att smittofallen ökade blev trycket på vården högre.

Då valde prinsessan Sofia att agera. I april tog hon en snabbkurs på Sophiahemmets Högskola där hon fick lära sig grunderna inom omvårdnad, hygien och patientsekretess.

Tre dagar senare klev hon in på sjukhuset, redo att avlasta vårdpersonalen.

Prinsessan Sofia är även hedersordförande i Sophiahemmet.

Ja att prinsessan gör en insats är det ingen tvekan om, men vad exakt gör hon? Det berättar Sofia i TV4 programmet "Kungahuset 2020".

Det gör prinsessan Sofia på Sophiahemmet

Det är en höstdag 2020 som programledaren Rania Shemoun Olsson hälsar på Sofia på Sophiahemmet.

Där frågar hon just om prinsessans arbetsuppgifter – och får en lång lista till svar.

Annons

– Jamen jag är lite allt i allo skulle jag säga, så det är lite en variation. Under de här månaderna som jag har varit här har jag varit på lite olika avdelningar och då är det lite beroende på vad den avdelningen behöver, förklarar Sofia.

Hon forsätter, med mer specifika uppgifter:

– Men generellt så hjälper jag till mycket i köket, jag ordnar frukostar, luncher, diskar, städar rummen, bäddar, gör lättare omvårdnad av patienter, kör ner till operationssalar och hämtar patienter från operation.

Prinsessan Sofias oro inför jobbet på Sophiahemmet

Sofia berättar även att hon fått ett fint bemötande av både patienter och kollegor, till hennes stora lättnad.

– Det var väl det som var min personliga oro när jag gick in i det här. För det ju är väldigt intima situationer man möter patienter i, vissa kanske sitt livs svåraste period och är väldigt utlämnade. Men det har gått hur bra som helst, alla har varit fantastiska.

Hon avslutar med att berätta att hon verkligen gillar sitt deltidsjobb på sjukhuset, både för att det känns bra att hjälpa till och för att det blir en kontrast till det vanliga livet som prinsessa.

Foto: TT

Annons