Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Det kungliga släkthuset – som kungafamiljen övergav

13 jan, 2021, 20:00 
Kronprinsessan Victoria Drottning Silvia
Kungafamiljen håller hårt i sina traditioner – och i sina hus. Utom ett: Prins Bertils och prinsessan Lilians sommarvilla i Tylösand.
Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Prins Bertil var hertig av Halland och lagom till hans 40-årsdag i början av 1950-talet samlade en grupp privatpersoner ur Halmstads näringsliv in pengar till detta enplanshus: Prinsen fick helt enkelt dispositionsrätten till Villa Solgården i 40-årspresent.

Huset består av fyra längor runt en innergård. På Lilians och Bertils tid var det sovrum i den norra, vardagsrum och matsal i den västra och kök och förvaring i den östra och södra.

Sedan var det Prins Bertils stiftelse som lät bygga huset, som stod klart 1954: 245 kvadrat med bästa läge i strandskogen mellan havet och golfbanan, och med en 2 500 kvadratmeter stor tomt: Både avskilt och nära vattnet.

Annons
Prins Bertil och prinsessan Lilian hemma i vardagsrummet.

Prins Bertil och prinsessan Lilian älskade sitt Tylösand och bodde ofta här under vår och höst. Men tiden gick och med åren blev det glesare och glesare mellan besöken, särskilt efter prins Bertils död 1997. Huset kom att stå igenbommat med stängda fönsterluckor, och efter en tid lät Prins Bertils stiftelse sälja Villa Solgården till Länsförsäkringar.

Prins Bertil och prinsessan Lilian: Huset i Tylösand

Villa Solgården såldes till Länsförsäkringar när prinsessan Lilian inte längre kunde resa dit. Säljare var Prins Bertils stiftelse och behållningen gick till kulturella ändamål.

Huset stod dock fortfarande till kungafamiljens förfogande och 2006 uppgav Länsförsäkringars ordförande i Halland Karin Starrin att man hade pratat med drottning Silvia och kronprinsessan Victoria som båda sagt att de var intresserade av att använda villan i Tylösand.

Men så blev det inte i praktiken och efter ytterligare några år och en dialog med hovet kom man gemensamt fram till att villan skulle säljas – kungafamiljen har ju redan sitt Solliden på Öland och Villa Mirage i Sainte-Maxime. Efter flera uppmärksammade turer ägs prins Bertils och prinsessan Lilians Villa Solgården nu av en privatfamilj.

Foto: TT, Länsförsäkringar.

Annons