Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drama på galamiddagen – del av Margrethes brosch mystiskt borta

16 nov, 2021, 13:01 
Drottning Margrethe

Paniken var nära – mitt under galamiddagen: Drottning Margrethes ovärderliga pärla var plötsligt försvunnen.

Annons
Hör Silvia och Victoria berätta om kamédiademet!Brand logo
Hör Silvia och Victoria berätta om kamédiademet!

Detta var den flotta middagen som kickstartade drottning Margrethes statsbesök i Tyskland och allt var exakt så elegant som man kunde förvänta när Danmarks drottning är klädd till gala:

Margrethe anlände klädd i smaragdgröna spetsar. I håruppsättningen glimmade det oskattbara poire-diademet och det matchande halsbandet vilade i urringningen. Och strax nedanför satt den: Broschen – som snart skulle stå för kvällens stora drama.

Drottning Margrethe
Drottning Margrethe i sitt Poire-garnityr, ett av de historiskt viktiga kungliga smyckena, som har hängt med i närmare 200 år.

När Margrethe stod där på trappan till Schloss Bellevue i Berlin, sida vid sida med sin värd presidenten, så var det fem stora päronformade pärlor som dinglade från broschens briljanthängen.

Och när Margrethe sedan hade glidit upp för slottstrappan – så var de plötsligt bara fyra. Panik!

Drottning Margrethes brosch
Broschen före och efter: Till höger som den såg ut när Margrethe anlände. Och till vänster efter att drottningen hade tappat pärlan.

Drottning Margrethes brosch – tappade pärlan

En pärla var borta, den hade helt enkelt lossnat i sitt fäste. Och detta trots att de danska hovjuvelerarna sannolikt vårdar dessa smycken ömt och ser till att de är i prima skick.

Annons

Men det som såg ut som en kunglig katastrof fick trots allt ett lyckligt slut. Den lysande vita pärlan hittades, okänt var, och kunde återbördas, sannolikt till någon i Margrethes hovfölje.

Det bekräftar det danska hovet för vår systertidning Billedbladet. Den skadade broschen kunde dock inte lagas förrän efter Margrethes hemkomst. Och nästa gång lär alla Margrethes smycken kollas både två och tre gånger innan hon bär dem.

Drottning Margrethes pärlgarnityr
Drottning Margrethe kan andas ut!

Pärlgarnityret är Margrethes privata egendom och ingår i det som kallas Det Kongelige Danske Løsørefideikommis. Det är därmed också möjligt att ta med utomlands – till skillnad från kronjuvelerna som har reseförbud!

Foto: TT.

Annons