Drottning Elizabeth bryter mot sin livslånga regel – för att sätta stopp för Meghan Markle

Drottning Elizabeth och Meghan Markle

Drottning Elizabeth väljer att bryta mot sin viktiga regel för att stoppa Meghan Markle.
Slå på ljud

Meghan Markle och prins Harry fick till slut välkomna sitt andra barn, en liten flicka, till världen. En glädjens stund – som tyvärr följdes av debatt och krigsrubriker.

Det var barnets namn, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, som debatten kom att handla om.

– Lili har fått sitt namn efter sin gammelfarmor drottning Elizabeth, som i familjen kallas för Lilibet, skrev paret på sin hemsida.

– Mellannamnet, Diana, valdes för att hedra hennes farmor, prinsessan av Wales.

Drottning Elizabeth bryter mot sin heligaste regel

Drottning Elizabeth och Meghan Markle

Drottningen sätter hårt mot hårt!

Många tyckte att det var en fin hyllning till drottningen, andra såg det som vulgär opportunism. Men så var det också detta med huruvida drottning fått höra om namnet på förhand.

LÄS MER: Här reagerar drottning Elizabeth på Meghans och Harrys dotter!

BBC rapporterade att en källa inom Buckingham Palace påstod att drottningen inte blev informerad på förhand om att barnet skulle bära hennes smeknamn. En talesperson för Meghan och Harry gick då ut med en dementi.

– Hertigen pratade med sin familj innan man gick ut med det, hans farmor var den första familjemedlemmen som han ringde. Under samtalet berättade han om att de planerade att döpa sin dotter till Lilibet i hennes ära. Hade hon inte tyckt att det var okej, då hade de inte använt namnet, sa talespersonen.

Nu har bråket fått Elizabeth att ta till en radikal åtgärd. Enligt Daily Mail är hon så pass missnöjd med hur Harry och Meghan utövar sitt inflytande över pressen, att hon är villig att tänka om helt i en viktig fråga.

"I en stor uppbrott med sin policy att 'aldrig klaga, aldrig förklara', så har hennes majestät sagt till sin hovpersonal att rätta alla uttalanden som ger en felaktig bild av hennes privata konversationer eller konversationer som förts av andra kungligheter", skriver Daily Mail.

LÄS MER: Meghan Markles bittra revansch på drottningen: "Fullständigt vidrigt"

Fick lära sig detta av sin älskade mamma

Detta är ett anmärkningsvärt trendbrott. "Aldrig klaga, aldrig förklara"-policyn går tillbaka ända till slutet av 1800-talet, då den antogs som motto av premiärministern Benjamin Disraeli. Men det var drottningens mamma, drottningmodern, som såg till att den brittiska kungafamiljen gjorde den till inofficiell lag inom hovet.

Nu väljer drottningen alltså att frångå detta, vid 95 års ålder. Ett tydligt tecken på att hon inte är helt nöjd med situationen!

LÄS MER: Så pressades Meghan att lämna kungahuset

LÄS MER: Meghan berättar: Levde som fånge i kungahuset

LÄS MER: Meghan dumpade Piers Morgan – verkliga relationen bakom bråket