Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Elizabeths beslut efter prins Philips död

31 maj, 2021, 10:00 
Drottning Elizabeth
Ingen kan fylla tomrummet efter prins Philip – men någon måste ta hans plats, och nu har drottning Elizabeth gjort sitt val.
Annons
Drottning Elizabeths liv med hund!Brand logo
Drottning Elizabeths liv med hund!

Det blir drottning Elizabeths kusin prins Edward som får prestigeuppdraget att träda in som hennes ”plus en” när hennes officiella födelsedag firas i Windsor nästnästa lördag, den 12 juni.

Brittiska medier skriver att familjen inte vill att drottningen ska stå där ensam ännu ett år, särskilt inte nu när prins Philips bortgång ligger så nära i tiden. Och särskilt som han skulle ha fyllt 100 år bara två dagar tidigare.

Drottning Elizabeth Hertigen av Kent Prins Edward
Drottningen och hennes kusin prins Edward, eller hertigen av Kent som han oftast kallas. Han är gift med Katherine och de har tre barn.

Hertigen av Kent är fyllda 85 och därmed ingen ungdom han heller, men en rutinerad kunglig herre som drottning tryggt kan luta sig mot om hon skulle behöva.

Undrar du hur de är släkt så ligger det till så här: Drottning Elizabeths pappa kung George och prins Edwards pappa prins George (som dog i en flygkrasch 1942) var bröder. Och tycker du att den här hertigen verkar väldigt bekant så kan det bero på att det är han som delar ut pokalen i Wimbledon varje år.

Hertigen av Kent med 2016 års Wimbledon-segrare Serena Williams.
Hertigen av Kent med 2016 års Wimbledon-segrare Serena Williams.

Så ska drottning Elizabeth firas

Drottning Elizabeths officiella födelsedagsfirande, eller Trooping the Colour som det egentligen kallas, är lite som brittiska kungafamiljens motsvarighet till kung Carl Gustaf födelsedag här hemma.

Annons

I vanliga fall brukar hela den kungliga storfamiljen tränga ihop sig på Buckingham Palace paradbalkong, men det blir det förstås inget av i år.

Drottning Elizabeth Brittiska kungafamiljen slottsbalkongen Buckingham Palace balkong
Drottning Elizabeths firande, som det brukar se ut.

I stället blir det en mindre ceremoni på Windsor Castle och efter paraden kommer drottningen att åka vidare till Cornwall för att träffa USA:s president Joe Biden vid G7-mötet som äger rum mellan den 11 och den 13 juni. Joe Biden blir drottning Elizabeths 14:e amerikanske president, och det rekordet är det ingen annan statschef som slår!

Foto: TT.

Annons