Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Elizabeths djupa sorg under julen – saknaden efter prins Philip

25 dec, 2021, 18:00 
AvIndra Nordemar

Drottning Elizabeths tyngs av sorg under första julen utan prins Philip.

Annons
Prins Philip är död – blev 99 år gammalBrand logo
Prins Philip är död – blev 99 år gammal

Drottning Elizabeth tar julfirandet på största allvar men i år ser julen annorlunda ut.

Om allt hade sett ut som vanligt hade den brittiska kungafamiljen samlats på slottet Sandringham i Norfolk, men till följd av smittospridning firar de närmsta i familjen på slottet Windsor.

Men det är inte det som är den största skillnaden i år. Denna jul är drottningens första jul utan sin käre prins Philip. Och i hennes traditionsenliga jultal berörde hon sorgen hon bär på.

– Månaderna efter att min älskade Philip gick bort, har jag känt mig stärkt av alla kärlek från alla hyllningar till honom. Hans pliktkänsla, intellektuella nyfikenhet och förmåga att få ut någonting kul ur alla situationer var okuvlig, sa hon i talet.

Drottning Elizabeths starka ord om prins Philip i jultalet

Det var den 9 april som 99-årige prins Philip, hertig av Edinburgh, dog efter en tids sjukdom. Under hans sista tid i livet var drottningen vid hans sida på slottet Windsor.

– Hans luriga, nyfikna blick var lika klar på slutet som när jag först träffade honom.

Annons

– Och så mycket som jag vet att vår familj saknar honom, så vet jag att han hade velat att vi skulle ha en bra jul. Hans närvaro fanns med när vi förberedde oss för firandet.

Drottning Elizabeth hyllar William – nämner inte Harry

Vidare passade hon på att hylla sin son prins Charles, och sitt barnbarn prins William, som tagit över prins Philips "banbrytande arbete". Men Harry nämndes inte, däremot gladde hon sig åt nykomlingarna i familjen, där hon då tog upp Harry och Meghans dotter Lilibet.

– Det finns glädje i julen, när vi minns och ser på högtiden genom barnens blick, av vilka vi fått välkomna fyra nya i år, sa drottning Elizbeth.

Foto: TT

Annons