Drottning Elizabeths drastiska beslut – efter kungens chockbesked om barnbarnen

Drottning Elizabeths drastiska beslut – efter kungens chockbesked om barnbarnen

Flera kungliga titlar har försvunnit på kort tid – beslut som har tagits av kungahusen i Europa.
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammal
Slå på ljud

Drottning Elizabeth har beslutat att frånta prins Andrew hans kungliga titlar. Han har stämts av en kvinna som anklagat honom för sexuellt utnyttjande när hon var minderårig, och det står klart att han ska upp i rätten.

Andrew kan alltså inte längre benämnas "Hans kungliga höghet", och det är något som har diskuterats inom kungafamiljen ända sedan sexhärvan drogs upp, men i dag meddelade Buckingham palace drottningens dom.

"Hans kungliga titel har fråntagits och alla hertigen av Yorks roller kommer att omfördelas inom kungafamiljen. De kommer inte att återlämnas till honom", står det i ett uttalande enligt Sky News.

Kungligheterna som har blivit av med sina titlar

Det är inte första gången som en kunglighet blir av med sin titel, eller avsäger sig den.

Som de flesta vet gjorde Harry och Meghan nyligen sorti ur kungahuset. Och det har också hänt i bland annat Norge och Sverige.

Märtha-Louise mådde inte bra och ville inte vara näst på tur efter kung Harald. Norge beslöt då att ändra sin tronföljd, i stället blir det lillebror Haakon som en dag tar över tronen.

Men det skulle senare leda till extremt stort mediapådrag och när kritiken var som värst orkade hon inte mer. År 2005 avsade sig Märtha Louise epitetet "Hennes kungliga höghet".

Drottning Elizabeths beslut efter kungens chockbesked

För lite mer än två år sedan, hösten 2019, kom ett chockerade besked från vår statschef.

Kungen hade tagit det stora beslutet att prinsessan Madeleine och prins Carl Philips barn inte längre kommer ha ställningen kungliga högheter.

Det betyder att prins Alexander, prins Gabriel, prins Julian, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne inte är skyldiga att representera kungafamiljen i konungens tjänst, men de kommer fortfarande kallas prinsar och prinsessor.

"H.M. Konungens beslut innebär att DD.KK.HH. Prins Carl Philips och Prinsessans Sofias barn samt H.K.H. Prinsessan Madeleines och Herr Christopher O’Neills barn inte längre kommer att tillhöra Det Kungl. Huset.", stod det då i pressmeddelandet.

"Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet."

Med andra ord fick då kronprinsessfamiljens en ännu mer central roll i kungafamiljens arbete.

Även om det är av helt olika anledningar, så har besluten att frånta kungliga titlar hänt förr, och troligtvis kommer det hända någon gång igen.

Foto: TT

LÄS MER: Tuffa beskedet till Charlene på kliniken – Albert lämnar mitt i krisen

LÄS MER: Babylycka i kungafamiljen – Lina Hellqvist har blivit mamma

LÄS MER: Prinsessan Sofia går emot kungahuset – trotsar traditionen