Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Elizabeths egna ord om hälsan: ”Jag kan inte röra mig”

17 feb, 2022, 15:00 
Drottning Elizabeth
Fem vemodiga ord som skakar britterna: Detta är första gången som drottning Elizabeth nämner sin sviktande hälsa.
Annons
Prins Philip är död – blev 99 år gammalBrand logo
Prins Philip är död – blev 99 år gammal

Hon har varit drottning i 70 år, och fyller snart 96. Och trots att hon är den kungligaste av de kungliga, och en riktig stålkvinna, så börjar även drottning Elizabeth nu få det lite kärvt, rent fysiskt.

Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth i går.

Sina krämpor brukar hon sannerligen inte diskutera offentligt, men i går eftermiddag gjorde hon ett undantag och det videoklippet sprids just nu på nätet.

Annons

Drottningen tog emot de två höga militärer som är den officiella länken mellan henne själv och försvarsministern, och det var i samband med den audiensen i hennes privata vardagsrum på Windsor Castle som hon pekade på sitt vänstra ben och sa:

– Well, as you can see, I can’t move.

Det vill säga: Well, som ni ser kan jag inte röra mig. Och detta ska ha varit första gången som hon kommenterat sin egen skörhet.

Drottning Elizabeth i The Oak Room på Windsor Castle
Drottningen med sina gäster, generalmajor Eldon Millar och konteramiral James Macleod – som berättade att de knappt blev insläppta av hennes morrande dorgi som vaktade utanför.

Så något är uppenbart på tok, även det enligt brittiska medier snarare ska handla om åldersrelaterad stelhet och försämrad balans, än om sjukdom eller en skada.

Drottning Elizabeth – efter hälsobeskedet

Läget kunde alltså vara bättre och drottningens ord har skapat stora rubriker. Britterna är ju inte ensamma om att tycka att detta är lite vemodigt.

Annons

Fast då ska man också veta att hon sa detta med en viss humoristisk glimt i sina blåa ögon. Drottning Elizabeth har självdistans, och hon är witty:

Känd för sin syrliga humor och för att alltid vara snabb i repliken.

Drottning Elizabeth hemma i sitt vardagsrum på Windsor
Drottningen och hennes käpp.

Men det är klart att prins Philips död i april förra året, efter 73 års äktenskap, har tagit henne hårt. Det sägs ju att han var den enda som verkligen kunde få henne att skratta. Aningen överdrivet förstås, men ett korn av sanning ligger det säkert i de orden.

Akuta covidfaran över för drottning Elizabeth

Men gårdagen bjöd trots allt på en god nyhet också:

Drottningens audiens innebär ju att covidfaran är avblåst för hennes del – trots att hon träffade sin 73-årige son prins Charles bara två dagar innan coronaviruset fällde honom, och senare också Camilla.

Annons
Prins Charles och hans fru Camilla
Prins Charles och hans darling Camilla.

Foto: TT.

Annons