Drottning Elizabeths egna ord om hälsan: ”Jag kan inte röra mig”

Drottning Elizabeth

Fem vemodiga ord som skakar britterna: Detta är första gången som drottning Elizabeth nämner sin sviktande hälsa.
Prins Philip är död – blev 99 år gammal
0:57

Efter reklamen: Prins Philip är död – blev 99 år gammal

(0:57)

Slå på ljud

Hon har varit drottning i 70 år, och fyller snart 96. Och trots att hon är den kungligaste av de kungliga, och en riktig stålkvinna, så börjar även drottning Elizabeth nu få det lite kärvt, rent fysiskt.

LÄS MER: Den nakna sanningen! Så långa – och korta – är kungligheterna

Drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth i går.

Foto: TT

Sina krämpor brukar hon sannerligen inte diskutera offentligt, men i går eftermiddag gjorde hon ett undantag och det videoklippet sprids just nu på nätet.

Drottningen tog emot de två höga militärer som är den officiella länken mellan henne själv och försvarsministern, och det var i samband med den audiensen i hennes privata vardagsrum på Windsor Castle som hon pekade på sitt vänstra ben och sa:

– Well, as you can see, I can’t move.

Det vill säga: Well, som ni ser kan jag inte röra mig. Och detta ska ha varit första gången som hon kommenterat sin egen skörhet.

Drottning Elizabeth i The Oak Room på Windsor Castle

Drottningen med sina gäster, generalmajor Eldon Millar och konteramiral James Macleod – som berättade att de knappt blev insläppta av hennes morrande dorgi som vaktade utanför.

Foto: TT

Så något är uppenbart på tok, även det enligt brittiska medier snarare ska handla om åldersrelaterad stelhet och försämrad balans, än om sjukdom eller en skada.

Drottning Elizabeth – efter hälsobeskedet

Läget kunde alltså vara bättre och drottningens ord har skapat stora rubriker. Britterna är ju inte ensamma om att tycka att detta är lite vemodigt.

Fast då ska man också veta att hon sa detta med en viss humoristisk glimt i sina blåa ögon. Drottning Elizabeth har självdistans, och hon är witty:

Känd för sin syrliga humor och för att alltid vara snabb i repliken.

Drottning Elizabeth hemma i sitt vardagsrum på Windsor

Drottningen och hennes käpp.

Foto: Steve Parsons/TT

Men det är klart att prins Philips död i april förra året, efter 73 års äktenskap, har tagit henne hårt. Det sägs ju att han var den enda som verkligen kunde få henne att skratta. Aningen överdrivet förstås, men ett korn av sanning ligger det säkert i de orden.

Akuta covidfaran över för drottning Elizabeth

Men gårdagen bjöd trots allt på en god nyhet också:

Drottningens audiens innebär ju att covidfaran är avblåst för hennes del – trots att hon träffade sin 73-årige son prins Charles bara två dagar innan coronaviruset fällde honom, och senare också Camilla.

Prins Charles och hans fru Camilla

Prins Charles och hans darling Camilla.

Foto: TT

LÄS MER: Hemliga planen avslöjad – det händer när Camilla blir drottning

LÄS MER: Prinsessan Dianas sista ord – ögonvittnet om dödskraschen

LÄS MER: Nya detaljer om prinsessan Dianas död – läkarens ord

Foto: TT.