Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Prinsessan Dianas sista ord – ögonvittnet om dödskraschen

Prinsessan Diana

Prinsessan Diana var världens mest fotograferade kvinna, omtalad, omskvallrad och älskad. Och hon gick en ond bråd död till mötes.

Prinsessan Dianas sista dygn i livet – minut för minut
Slå på ljud

Snart 24 år har gått sedan prinsessan Diana miste livet i den våldsamma bilkraschen i Paris, bara 36 år gammal – och nu har brittiska Daily Mail talat med flera av de nyckelpersoner som var i tjänst den natten, och som deltog i räddningsarbetet i tunneln vid Pont de l’Alma.

Klockan var sex minuter efter midnatt när Diana och hennes nya kärlek, Dodi al Fayed, 42, lämnade hotell Ritz i olycksbilen, en tre år gammal Mercedes S280. Dianas livvakt satt i framsätet, och Diana och Dodi i baksätet. Hotell Ritz vice säkerhetschef Henri Paul kör. Ingen har säkerhetsbälte.

Prinsessa Diana Dodi al Fayed Hotell Ritz Sista bilden

Diana och Dodi lämnar Ritz och fångas av en av hotellets övervakningskameror.

Olyckan inträffar vid den trettonde bropelaren, och hastigheten har enligt Daily Mail uppskattats till 65 kilometer i timmen.

Från andra hållet kommer den franske läkaren Frederic Mailliez och hans pojkvän Mark körande på väg hem från en födelsedagsfest. De ser olycksbilen, stannar omedelbart och doktor Mailliez konstaterar två döda, chauffören Henri Paul och Dodi al Fayed. Prinsessan Diana och hennes livvakt Trevor är svårt skadade.

Prinsessan Dianas död Olycksbilen Alma-tunneln Paris

Olycksbilen.

Diana sitter på golvet i baksätet. Hon är nästan medvetslös, har svag och snabb puls och svårigheter att andas, men inga synbara yttre skador. Läkaren känner inte igen henne.

– Mitt mål var att underlätta hennes andning. Det såg bra ut de första minuterna, men man måste alltid misstänka svåra skador efter den typen av kollisioner, säger doktor Mailliez till Daily Mail.

Det är också han som ringer 112 från sin mobiltelefon.

De första i den franska räddningsstyrkan är på plats sju minuter efter olyckan och det är en av dem som återger prinsessan Dianas sista ord. Hon pratar engelska och han förstår inte allt.

– Men jag hörde att hon sa “Oh my God, what’s happened?” (Men Gud, vad har hänt?) och jag höll henne i handen och försökte lugna henne. Sedan tog andra över, säger han till Daily Mail.

Kampen för att rädda prinsessan Diana

Prinsessan Diana

Prinsessan Diana (1961-1997).

Räddningsarbetet är påbörjat och leds av akutläkaren Jean-Marc Martino. Andningen är nu normal och pulsen bra och ”ganska stark”. Men Diana drabbas av hjärtstillestånd när de flyttar henne till en ny bår. Klockan är ett på natten.

Hon får dopamin av doktor Martino, som misstänker allvarliga inre skador. Prinsessan Diana befinner sig i traumatisk chock. Prognosen är inte bra.

Sex minuter över två på natten är ambulansen framme vid Pitié Salpetriere-sjukhuset, ansett som ett av Frankrikes bästa på att behandla trauman.

Men Dianas inre skador är mycket svåra och trots att läkarteamet gör allt de kan för att rädda henne så är alla insatser förgäves.

Klockan fyra på morgonen dödförklaras prinsessan Diana.

Sjukhuspersonalen hittar ett foto på prins William och prins Harry i hennes handväska som de placerar i hennes händer tillsammans med det radband med pärlor som hon fått av Moder Teresa.

Och sedan får världen veta.

Det enorma tomrummet efter en älskad mamma. Prins William var femton år, prins Harry skulle fylla tolv.

LÄS MER: Nya detaljer om prinsessan Dianas död – läkaren berättar för första gången

LÄS MER: Prinsessan Dianas brudklänning visas i London

LÄS MER: Plaggen som prinsessan Diana vägrade bära efter skilsmässan från prins Charles

LÄS MER: Hovfolket köar för att vittna mot Meghan: ”Mobbning”

Foto: TT.